Ajankohtaista juurikkaan kasvinsuojelussa 5/2023

  • Safari-ohjelmaa kannattaa käyttää kuivissa olosuhteissa ja jos pellossa on peltosauniota, rypsiä tai rapsia, mataraa, piha-, kierto- tai ukontatarta. Lisää myös 0,5 litraa Goltixia tai Targetia tankkiseokseen. Hyvän tehon saamiseksi, muista käyttää Safaria kahdessa peräkkäisessä ruiskutuksessa.
    • Jos sateita on osunut kohdalle, suositellaan Goltix/Target -ohjelmaa maavaikutuksen maksimoimiseksi.
    • Pahoille kirppojen vioittamille juurikaskasvustoille suositellaan jaettua rikkakasvikäsittelyä, myös öljystä. Puolikkaat annokset ruiskutetaan niin, että käsittelyjen väliin jää 3-5 päivää. Tarvittaessa varmista tankkiseoksen määrät viljelykonsulentilta.
  • Pienille peltosaunioille voidaan lisätä tankkiseokseen Matrigonia 40-60 g/ha. Isot peltosauniot tarvitsevat erillisen Matrigon/Cliophar-ruiskutuksen. Käytä molempien valmisteiden kanssa öljyä tehon parantamiseksi. Molempien valmisteiden käyttö vaatii vähintään +15 °C lämpötilan.

 

  • Conviso Smart -viljelymenetelmän ruiskutus on ajankohtainen, kun savikoissa on kaksi kasvulehteä. Kahden käsittelyn taktiikassa Conviso Onen käyttömäärä on 0,5 l/ha. Muista lisätä tankkiseokseen mukaan seoskumppani Betanal SE 0,5 l/ha tai Tramat 50 SC 0,2 l/ha sekä kiinniteöljy (esim. Sunoco 0,5 l/ha tai Renol 0,25 l/ha).

 

  • Viljelyalueen tuholaistilanteen näkee Tuholaisten seurantakartasta (Sucroksen sovelluksesta tai sucros.fi). Huom. Kotisivuilla kartta päivittyy keskiviikkoisin vastaamaan kuluvan viikon tilannetta. Sovelluksen kautta saat itse vaihdettua viikon heti.
  • Tuholaisten torjuntaohjeet löydät ’Ajankohtaista juurikkaan kasvinsuojelusta 1/2023-tiedotteesta’ (26.4.23).
    • Kirpat ovat aktiivisia päiväaikaan lämpimässä aurinkoisessa säässä, jolloin paras aika torjunnalle on erikseen tehtynä.
    • Kuvat tuholaisista ja niiden vioituksista löydät osoitteista

www.sucros.fi > Viljely > Viljelyohjeet

www.sjt.fi > Viljelyohjeet > Kasvinsuojelu > Tuhoeläimet

  • Taimi, joka on selvinnyt vähin kirppavioituksin, ja kun se saavuttaa kasvussa yli neljän lehtivaiheen, kirppavioituksilla ei ole enää merkitystä taimen kasvulle, jolloin kirppojen torjunta ei ole enää tarpeellista.
  • Taimi, joka on kärsinyt isoista kirppavioituksista, on edelleen pieni ja kasvaa hitaasti, koska yhteyttävää lehtialaa on vähän. Tarkkaile kirppavioituksia uusista kasvulehdistä ja jatka kirppojen torjuntaa siihen asti, että kirppavioituksien määrä selvästi vähenee. Muista käyttää jaettua rikkakasvikäsittelyä, jotta stressaantuneen juurikkaan taimen kasvu ei hidastu entisestään.

 

  • Ohdakkeen ja valvatin torjunta on kohta ajankohtaista, kun ohdake on 15–20 cm korkeaa ja valvatissa on 6–8 lehteä. Safari heikentää Matrigonin tai Cliopharin tehoa ohdakkeeseen ja valvattiin, jonka vuoksi ne on ruiskutettava muutama päivä ennen tai 14 vrk Safari-ruiskutuksen jälkeen.
  • Juolavehnän torjunta on ajankohtaista, kun juolavehnässä on 2–3 lehteä ja maajuuressa olevien uusien valkoisten versojen pituus on noin 2 cm. Jätä tavallisen rikkakasviruiskutuksen väliin 4–5 päivää tehon maksimoimiseksi. Tavallinen rikkakasviruiskutus ruiskutetaan kuitenkin ensin.

 

  • Mangaaniruiskutus on ajankohtainen, mikäli puutos on todennäköinen tai oireet havaittavissa. Voit lisätä Mantrac Pro ja Maatilan Mangaaniliuoksen rikkakasviruiskutuksen yhteyteen sekä perinteisellä että Conviso Smart -viljelymenetelmällä. Mangan 235 Jett ei suositella, jos käytät tankkiseoksessa Safaria.

 

Lue tiedote kokonaisuudessaan täältä. Sisältää muun muassa kasvinsuojeluohjelmat sekä yksivuotiselle että monivuotisille rikkakasveille.

 

Kuvat tuholaisista ja niiden vioituksista löydät alla olevista paikoista sekä tiedotteesta 1/2023, josta löydät myös torjuntaohjeet.

 www.sucros.fi > Viljely > Viljelyohjeet

 www.sjt.fi > Viljelyohjeet > Kasvinsuojelu > Tuhoeläimet