Nordzucker fi Etsimme nyt Porkkalan toimipisteeseemme IT-asiantuntijaa /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/13119.htmEtsimme osaavaan joukkoomme IT-asiantuntijaa.2019-11-1500:00:0013119.htm ICT Support Specialist/ IT-tukihenkilö

Tehtävässä tuet liiketoimintaa menestymään ja saavuttamaan tavoitteensa. Varmistat että ICT-infra toimii molemmilla tehtaillamme, Säkylässä ja Kirkkonummella. Tarjoat teknistä tukea sisäisille asiakkaille (työasemat, IT-oheislaitteet, mobiililaitteet ja sovellukset) sekä opastat ja tuet käyttäjiä. Osallistut kehitysprojekteihin, jotka voivat olla paikallisia tai kansainvälisiä. Työ edellyttää ajokorttia ja oman auton käyttömahdollisuutta, sillä tulet liikkumaan Kantvikin ja Säkylän toimipaikkojemme välillä tarpeen mukaan.

Odotamme sinulta jo muutaman vuoden kokemusta vastaavista tehtävistä. Sinulla on soveltuva korkeakoulututkinto ja kommunikoit sujuvasti suomen kielen lisäksi englanniksi, niin suullisesti kuin kirjallisestikin.  

Persoonaltasi olet palveluhenkinen, joustava ja oma-aloitteinen. Ongelmat ovat sinulle mukavia haasteita ratkaistaviksi ja useat langat pysyvät käsissäsi kiireessäkin. 
Tarjoamme sinulle monipuolisen tehtävän arvostetussa yrityksessä, joka valmistaa ja markkinoi kaikkien suomalaisten tuntemia tuotteita. Toimipaikkasi sijaitsee idyllisessä Kantvikissa, Kirkkonummen perinteikkäässä tehdasympäristössä, vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta. Raportoit tietohallintopäällikölle.

Kiinnostuitko tehtävästä? Soita ja kysy lisää, tiedusteluihisi vastaa HRS Advisorsin konsultti Seija Raesola puh. 040 775 6150, parhaiten tavoitettavissa 19.11. klo 9-11 sekä 25.11. klo 10-12. Jätä englanninkielinen hakemuksesi ja CV:si palkkatoiveineen viimeistään 26.11.

Hae tehtävää >>

]]>
Juurikkaan viiden vuoden keskisato ylittyy reilusti /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/13116.htmSäkylän sokeritehdas on käynyt nyt viisi viikkoa ja olemme noin puolivälissä käyntikautta.2019-11-1500:00:0013116.htmSuotuisan kasvukauden ja elokuun koenostojen perusteella tehdyt arviot sokerijuurikkaan erinomaisesta sadosta ovat toteutumassa: juurikkaat ovat tänä vuonna olleet keskimääräistä suurempia ja puhtaampia.

Lopulliset hehtaarisadot saadaan laskettua vasta käyntikauden päätyttyä, mutta jo nyt on selvää, että viiden vuoden keskisato ylittyy reilusti. Viiden vuoden keskisato on 38 tonnia hehtaarilta. 

Sokerijuurikkaan nostokausi alkoi syyskuun lopulla ja viimeisiä nostoja tehtiin marraskuun alussa. Nostokauden olosuhteet olivat hyvät ja suurin osa juurikkaista oli nostettu ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Tehtaalle saapuneen juurikkaan puhtaus on ollut keskimäärin 87,5 %. 

Tehtaalla kaikki on sujunut hyvin ja juurikkaan leikkausvauhti on pysynyt tasaisena.  Juurikas on ollut pääosin hyvälaatuista, tosin viime viikon pakkasjakson jälkeen tehtaalle tuli pieni määrä pilaantuneita juurikkaita. 

- Auman peittämisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, jotta juurikas säilyy aumassa terveenä pakkasten uhatessa. Jäätynyt juurikas alkaa sulaessaa pilaantua herkästi, ja tehdas ei pysty prosessoimaan pilaantunutta juurikasta, maatalousjohtaja Tero Tanner muistuttaa. 

Sokeripitoisuus on ollut hyvällä tasolla ja kaikenkaikkiaan juurikkaan yleislaatu on hyvä. 

- Tehtaan puolesta käyntikausi on sujunut mallikkaasti. On erittäin hieno asia, että juurikkaasta tulee tänä vuonna näin erinomainen sato ja saamme paljon juurikasta tehtaalle, tehdaspäällikkö Veli-Pekka Salonen sanoo. 

Säkylän tehtaan käyntikauden odotetaan jatkuvan joulukuun puolivälin yli. 
 ]]>
Etsimme osaavaan joukkoomme HR-asiantuntijaa /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/13114.htmTule meille Kirkkonummen Kantvikiin tai Säkylään HR Generalist/ HR-asiantuntija.2019-11-1400:00:0013114.htmTehtävässä tuet esimiehiä johtamiseen, rekrytointiin ja henkilöstön kehittämiseen liittyvissä asioissa. Laajennetun johtoryhmän jäsenenä tuot henkilöstöhallinnon näkökulmaa yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen. Raportoit paikallisesti talousjohtajalle sekä funktiossa Nordzucker-konsernin pohjoisenija Itäisen Euroopan henkilöstöjohtajalle. Lisäksi olet osa Nordzucker-konsernin HR-verkostoa. 

Odotamme sinulta jo muutaman vuoden kokemusta monipuolisista HR-tehtävistä tehdasorganisaatiossa. Työsuhdeasiat ovat sinulla hyvin hallinnassa ja esim. TES-tulkinnat ovat arkipäivääsi. Sinulla on soveltuva korkeakoulututkinto ja kommunikoit sujuvasti suomen kielen lisäksi englanniksi, niin suullisesti kuin kirjallisestikin.  
Persoonaltasi olet yhteistyökykyinen ja palveluhenkinen. Työskentelet itsenäisesti ja olet valmis liikkumaan Kantvikin ja Säkylän toimipaikkojemme välillä pari kertaa kuukaudessa. Työskentelet luontevasti eri organisaation tasojen kanssa, niin tehtaan työntekijöiden, esimiesten, johdon sekä ulkomaisten kollegoittesi kanssa. Saat asioita aikaiseksi, olet valmis kehittämään ja kehittymään samalla myös itsekin.  

Tarjoamme sinulle monipuolisen tehtävän arvostetussa yrityksessä, joka valmistaa ja markkinoi kaikkien suomalaisten tuntemia tuotteita. Vaikka vastaat Suomen henkilöstöhallinnosta, pääset osaksi kansainvälistä organisaatiota ja kiinnostuksesi mukaan osallistumaan myös kansainvälisiin kehitysprojekteihin. Toimipaikkasi sijaitsee idyllisessä Kantvikissa, Kirkkonummen perinteikkäässä tehdasympäristössä, vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta tai Länsi-Säkylän teollisuusalueella Säkylän keskustan tuntumassa. 

Kiinnostuitko tehtävästä? Soita ja kysy lisää, tiedusteluihisi vastaa HRS Advisorsin konsultti Seija Raesola puh. 040 775 6150, parhaiten tavoitettavissa 19.11. klo 9-11 sekä 25.11. klo 10-12. Jätä englanninkielinen hakemuksesi ja CV:si palkkatoiveineen viimeistään 26.11. oheisen linkin kautta.

Hae tehtävää >>

]]>
Vuoden juurikasisännän odotukset ennätyssadosta täyttyivät /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/13110.htmViljelykierto on suunniteltu Lehtisen tilalla tarkkaan ja maanparannukseen on panostettu. Kun kohdalle osui vielä sääolosuhteiltaan erinomainen kasvukausi, ennätysmäisen sadon ainekset olivat kasassa. Tilalla päästään nyt ensimmäistä kertaa yli 60 tonnia hehtaarilta keskisatoon.2019-11-1300:00:0013110.htm
-  Juurikas pääsi viljelykierrossa tänä vuonna parhaille peltolohkoillemme ja odotin näiltä lohkoilta vähintään 70 tonnin hehtaarisatoa. Tämä toteutui: tähän mennessä tehtaalle toimitettujen juurikkaiden keskisato on ollut 72 tonnia hehtaarilta, Lehtinen kertoo. 

Hän ennustaa kaikkien lohkojen keskisadon laskevan noin 65 tonniin hehtaarilta, mikä on sekin reilusti yli valtakunnallisen viiden vuoden keskisadon ja Lehtisen tilan oman ennätyksenkin. Myös juurikkaan puhtaus on ollut yli keskiarvon. Tähän mennessä tehtaalle toimitettujen kuormien puhtausprosentti on 91,1%. Ropa-puhdistuskuormain on toiminut hyvin kuormauksessa. 

Sokeripitoisuus jo toimitetuissa kuormissa on ollut 16,6 % eli vastaa tehtaalle toimitettujen juurikkaiden sokeripitoisuuden keskiarvoa.

Menestyksen avaimina pitkä kasvukausi ja maahan panostaminen

Ennätyssadon tärkeimpinä tekijöinä Lehtinen pitää pitkää kasvukautta, tasaista kasvustoa ja maarakenteeseen panostamista. 

- Kulunut kasvukausi on vahvistanut käsitystäni siitä, että savimaa on juurikkaalle paras kasvualusta., Lehtinen kertoo. 

Myös kuminan erinomaisuudesta juurikkaan esikasvina saatiin ennätyssadon myötä vahvistusta. Parhaan sadon tänä vuonna tuottaneelle lohkolle tehtiin täydennysojitus vuonna 2002, jonka jälkeen siihen kylvettiin kuminaa. Kuminan sadonkorjuun jälkeen 2017 lohkolle tehtiin lannoitus karjanlannalla ja sen jälkeen siihen kylvettiin ruista. Vuonna 2018 lohkolle kylvettiin syysruista ja sen jälkeen pellolle tehtiin rakennekalkitus.  

Nostojen sujuvuuteen panostettu

Nostot aloitettiin tänä vuonna 29.9. Ensimmäisessä erässä nostettiin noin puolet juurikkaista, ja toinen puolikas nostettiin noin kuukautta myöhemmin, 25.10. Maa oli nostojen aikaan kostea, mutta nosto sujui hyvin, kun rengaspaineet oli asetettu nosto-oloihin sopiviksi. Erityisesti kostealla maalla rengaspaineen merkitys korostuu, jotta kone kulkee eikä pelto vioitu. 

Lehtinen on panostanut myös siihen, että pellolla ei ole esteitä nostotyötä häiritsemässä. 

-  Olemme raivanneet muun muassa kaikki tolpat ja kivet pois pellolta, jotta nostokone voi keskittyä vain ajamiseen eikä esteiden väistelemiseen. Tämä nopeuttaa nostotyötä huomattavasti, Lehtinen kertoo. 

Lehtinen teettää nostotyön urakointina. Yhteistyö urakoitsijan kanssa on sujunut hyvin ja nostojen aikataulu on ollut helppoa sovittaa naapuritilojen aikataulujen kanssa yhteen. Vaikka urakoinnista tulee kustannuksia, Lehtinen pitää palvelun ostamista kannattavana:

- Vaikka meilläkin on melko isot juurikaspinta-alat, pidän noston ostamista kuitenkin kannattavana, sillä koneiden pääomaa ja huoltoa ei tarvitse silloin ottaa omalle kontolle, hän sanoo. 

Tulevalle kasvukaudelle tiheämpi kylvöväli

Jos tulevalla kasvukaudella päästään kylvämään yhtä aikaisin kuin tänä vuonna, Lehtinen aikoo kokeilla tiheämpää kylvöväliä. 

- Kesällä järjestetty JYMY-hankkeen benchmarkausmatka Iso-Britanniaan sai pohtimaan tiheämpää kylvöväliä ja ainakin tällä kasvukaudella se olisi toiminut. Jos ensi vuonna on odotettavissa yhtä pitkä kasvukausi, kylvämme juurikkaan 18-19 senttimetrin välille 21 sijaan, Lehtinen kertoo. 

Lyhyemmällä kylvövälillä juurikas ei pääse kasvamaan niin isoksi ja kasvusto saadaan tasaisemmaksi. 

Toinen merkittävä uudistus tulevalle kasvukaudelle on sääasemien hankkiminen ainakin kauempana oleville peltolohkoille. Näin kasvukauden töitä pystyy paremmin suunnittelemaan eikä tarvitse esimerkiksi ajaa täyden tankin kanssa pellon laidalle toteamaan, ettei sää olekaan sopiva ruiskutuksille. 

Muuten tulevalle kasvukaudelle ei ole suunnitteilla muutoksia. Juurikas kylvetään pääasiallisesti samoille lohkoille, sillä tänä vuonna oli kaksivuotisen viljelykierron ensimmäinen vuosi. 

- Lopuksi haluan kiittää hyvästä kasvukauden tuloksesta urakoitsijaamme, Ropa-kuljetusrinkiä, SJT:tä, konsulentteja sekä muita taustavaikuttajia ja yhteistyöverkostoa. Yhdessä olemme vahvempia!]]>
Tervetuloa jurttitapahtumiin Hauholle, Turenkiin, Saloon ja Ruskoon /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/13094.htmAiheina muun muassa sokerijuurikkaan merkitys viljelykierrossa ja sokerijuurikkaan tasapainoisessa lannoituksessa huomioitavat asiat.2019-11-0800:00:0013094.htm
 • Hauholla 25.11. klo 12, Tuomisen Raijan pitopalvelu, Hauhontie 13, avaa ohjelma >>
 • Turengissa 25.11. klo 17.45, Lounaskellari Emmi, Harvialantie 7, avaa ohjelma >>
 • Salossa 28.11. klo 12, Astrum-keskus, Salorankatu 5-7, avaa ohjelma >>
 • Salossa 28.11. klo 18, Astrum-keskus, Salorankatu 5-7, avaa ohjelma >>
 • Ruskolla 3.12. klo 17.30, Mattilan navetta, Liukolantie 124, avaa ohjelma >>
 • Tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki nykyiset sokerijuurikkaan viljelijät sekä viljelystä kiinnostuneet. 

  Tarjoiluja varten pyydämme ilmoittautumaan tilaisuuksiin. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisten yhteystiedot löydät klikkaamalla tapahtuman perässä olevaa linkkiä. 

   

  ]]>
  Sallitut viljelykasvit juurikkaan jälkeen vuonna 2020 /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/13079.htmTukesin myöntämän poikkeusluvan ehdoissa on määritelty, että sokerijuurikkaan jälkeen seuraavana vuonna ei samalle alalle saa kylvää/istuttaa viljelykasveja, jotka houkuttelevat pölyttäviä hyönteisiä.2019-11-0600:00:0013079.htm

  Ts. peruslohkolla tai sen osalla (kasvulohkolla), jolla on viljelty vuonna 2019 sokerijuurikasta, jonka siemen on peitattu Cruiserilla, Gaucholla tai Poncho Betalla, ei saa vuonna 2020 kylvää viljelykasveja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä.

   

  Siementen myyntipäällysteen käyttöohjeita tulee noudattaa samalla tavalla kuin aikaisempina vuosina.

   

  Viljelykasvit, joita SAA VILJELLÄ sokerijuurikkaan jälkeen samalla peruslohkolla tai sen osalla (kasvulohkolla) vuonna 2020

  - viljoja (kevät-/syysvehnä, ohra, kaura, ruis, ruisvehnä, spelttivehnä)

  - heinäkasvit (mm. timotei, nadat, raiheinät, koiranheinä, ruokohelpi)

  - herne

  - maissi

  - sokerijuurikas

  - peruna

  - sipuli

   

   

  Viljelykasvit, joita EI SAA VILJELLÄ sokerijuurikkaan jälkeen samalla peruslohkolla tai sen osalla (kasvulohkolla) vuonna 2020

  -Saneerauskasvit

   (öljyretikka, sinappi, muokkausretiisi, samettikukka ja niiden seokset)

  - rypsi

  - rapsi

  - sinappi

  - camelina

  - härkäpapu

  - pavut

  - pellava

  - tattari

  - kumina

  - hamppu

  - apilat

  - mailaset

  - mesikät

  - lupiinit

  - virnat

  - vuohenherne

  - linssi

  - auringonkukka

  - hunajakukka

  - avomaan kurkku

  - kurpitsat

  - mansikka

  - mesimarja

  - vadelma

  ]]>
  Sokerijuurikkaan peittausaineille saatiin poikkeuslupa vuodelle 2020 /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/13027.htmKaikkia kolmea juurikkaansiementen peittauksessa käytettyä peittausainetta saadaan käyttää ensi vuoden kylvösiementen peittauksessa.2019-10-2800:00:0013027.htmPoikkeuslupaa haettiin kaikille kolmelle käytössä olleelle neonikotinoidi-valmisteelle, eli Cruiserille, Poncho Betalle ja Gaucholle. Poikkeuslupa myönnettiin vuodelle 2020 kaikille kolmelle valmisteelle.

  ]]>
  JYMY-hankkeen marraskuun tilaisuutta ei kannata jättää väliin /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/13017.htm19.11. Säkylässä ja 20.11. Paimiossa2019-10-2300:00:0013017.htmKotimaista maaperäasiantuntemusta edustaa Helsingin yliopiston dosentti Johannes Tiusanen, joka viljelee maata Ulvilassa ja on perustanut Soil Scout -yrityksen, joka kehittää maaperän kosteusantureita. 

   

  Ti 19.11. Ravintola Myllynkivi (Kivenhakkaajantie, Säkylä) 

  Ke 20.11. Paimio (Paimio-sali, Vistantie 18, Paimio)

   

  Ohjelma

  Klo 9:00-9:30 Aamukahvi

  Klo 9:30-11:30 Jill Clapperton: Maaperäeliöt

  Klo 11:30-11:45 Tauko

  Klo 11:45-12:45 Johannes Tiusanen, Soil Scout & Helsingin yliopisto: Lohkon sisäisen vaihtelun mittaaminen ja hallinta

  Klo 12:45 Lounas

   

  Tilaisuus on maksuton, kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita paikalle. Englanninkielinen osuus käännetään. 

  Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Tiina From tai p. 040 581 4443

  ]]>
  Etsimme Porkkalan toimipisteeseemme pakkaajaa /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12997.htmEtsimme osaavaan joukkoomme sokerituotteiden pakkaajaa toimimaan osana Kirkkonummella sijaitsevan tehtaamme pakkaamo-osastoa.2019-10-1800:00:0012997.htmOdotamme sinulta
  •    Ymmärrystä työturvallisuuden ja tuoteturvallisuuden tärkeydestä
  •    oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukykyä
  •    sujuvaa suomen kielen suullista taitoa
  •    halua tutustua pakkauskoneisiin ja tuotantoprosesseihin

  Katsomme eduksi aidon kiinnostuksen tekniikkaa ja erilaisia laitteita kohtaan.  Arvostamme yhteistyötaitoja ja tiimipelaajia, sillä paras tulos syntyy yhteistyössä tuotantoprosessin, kunnossapidon, tuotevaraston sekä tietysti muun pakkaamon henkilöstön kanssa. Aikaisempi kokemus tuotantotyöstä tehtaassa lasketaan eduksi. Työ on pääasiassa kaksivuorotyötä, mutta valmiutta myös kolmivuorotyöhön odotetaan. Yhden vuoron ajanjakso kestää viikon.  

  Tarjoamme sinulle mielenkiintoisen vakituisen työn, runsaasti mahdollisuuksia kehittää osaamistasi, hyvät työsuhde-edut ja mukavan työyhteisön. 

  Lisätietoja tehtävästä antaa pakkaamon työnjohtaja Juha Riiali, p. 040 414 1429.

  Hakuaika päättyy 31.10.2019. 

  Tehtävä täytetään heti sopivan hakijan löydyttyä, joten haethan tehtävää pikimmiten osoitteessa:  bit.ly/sokerituotteidenpakkaaja2019

  ]]>
  Sucros ja Viljelijän Avena Berner yhteistyöhön viljelijähankinnassa /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12976.htmSucros ja Viljelijän Avena Berner ovat aloittaneet yhteistyön sokerijuurikkaan viljelijähankinnassa. Tavoitteena on kasvattaa juurikkaan pinta-alaa tulevalle kasvukaudelle vähintään 2000 hehtaarilla.2019-10-1100:00:0012976.htmViljelijän Avena Bernerin asiantuntijamyyjät tekevät viljelysopimuksia sekä nykyisten että uusien sokerijuurikkaan viljelijöiden kanssa. Sucroksen maatalousosasto jatkaa sopimushankintaa ja keskittyy erityisesti uusien viljelijöiden sopimushankintaan. Viljelyneuvonta jatkuu Sucroksen viljelykonsulenttien toimesta tuttuun tapaan. 

  Viljelijän Avena Bernerin asiantuntijamyyjät ovat yhteydessä myös nykyisiin sokerijuurikkaan sopimusviljelijöihin viljelyvuoden 2020 viljelysopimuksen osalta jo tämän syksyn aikana. Yhteistyön tavoitteena on myös tavoittaa entistä suurempi joukko potentiaalisia viljelijöitä jo viljelyvuodelle 2020. 

  - Yhteistyön avulla saamme enemmän kontakteja vuoden aikana sekä nykyisiin että potentiaalisiin uusiin viljelijöihin. Tämä on yksi lisäpanostus työssä, jolla haemme tavoittelemaamme kasvua, Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner sanoo. 

  Sucros ja Berner ovat tehneet yhteistyötä jo vuosikymmenien ajan monipuolisesti muun muassa kasvinsuojeluaineiden toimittamisessa ja siemenlogistiikassa. Nyt yhteistyö laajenee viljelysopimusten tekemiseen. Viljelijän Avena Berner keskittyy ensisijaisesti sopimusten tekoon nykyisten sopimusviljelijöidemme kanssa. Tavoitteena on saada viljelijä kasvattamaan sopimustaan.   

  - Strategiamme on olla viljelijälle luotettava ja asiantunteva kumppani, ja olemme panostaneet vahvasti kasvinviljelijöihin myyntityössämme. Sokerijuurikkaan viljelijät panostavat valtavasti viljelyyn, joten yhteistyö Sucroksen kanssa istuu hyvin omaan strategiaamme, Bernerin osastonjohtaja Kalle Erkkola sanoo. 

  ]]>
  AgriPortal mobile -sovelluksen kautta näet kuormatietosi helposti /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12968.htmSovellus tuo ajankohtaisen tiedon helposti viljelijän mukana kulkevaan muotoon. Lue täältä, miten pääset alkuun.2019-10-0900:00:0012968.htm Toimitetut juurikkaat.

  AgriPortal mobile -sovelluksen kautta kuormatiedot ovat helpommin tarkasteltavissa älypuhelimen kautta. Lataa sovellus puhelimesi sovelluskaupasta AppStoresta tai Google Play -kaupasta. Kirjoita kaupan hakukenttään esimerkiksi ”Sucros” tai ”Agriportal”, ja lataa sovellus puhelimeesi. Sovellus ei valitettavasti tue Windows-pohjaisia käyttöjärjestelmiä.

  Sovellusta pääsee käyttämään kirjautumalla sisään omalla viljelijänumerolla ja salasanalla, eli samoilla tunnuksilla kuin AgriPortaalin Omille sivuille. Muistathan laittaa valinnaksi ”Pysy sisäänkirjautuneena”. Tällöin sinun ei tarvitse kirjautua sovellukseen muulloin kuin uuden päivityksen tultua.

  Etusivulta löydät Käyntikausi-kohdan, jonka kautta pääset tarkastelemaan omia keskiarvojasi ja kuormatietojasi. Lisäksi sovelluksen kautta pääset mm. lukemaan uutisia, seuraamaan kalenteria ja tarkastelemaan sopimustietojasi.

  ]]>
  Säkylän sokeritehdas käynnistyi /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12966.htmSokerijuurikkaan vastaanotto on alkanut Säkylän tehtaallemme varhain tänä aamuna.2019-10-0800:00:0012966.htmTehdas käynnistyi hieman aamuseitsemän jälkeen. Noin kolme kuukautta kestävän käyntikauden aikana valmistetaan kaikki tämän kasvukauden suomalainen sokeri.

  Hyvän kasvukauden ja viime vuodesta nousseen juurikaspinta-alan takia jalostettavaa juurikasta on edellisvuotta enemmän, ja se tarkoittaa tehtaalle pidempää käyntikautta. Sokerijuurikkaan jalostuksen odotetaan jatkuvan joulukuun puoliväliin. 

  Juurikkaiden vastaanotto aloitetaan pienemmällä määrällä jo ennen tehtaan käynnistymistä. Kun tehdas pääsee kunnolla vauhtiin, vuorokaudessa saapuu tehtaalle noin kahdeksan miljoonaa kiloa multaista juurikasta. Valkoista sokeria valmistuu vuorokaudessa on noin 1,1 miljoonaa kiloa.

  Tämän kauden ensimmäiset juurikasleikkeet ovat matkalla prosessin seuraavaan vaiheeseen, uuttoon

  ]]>
  Kolme avointa tehtävää Säkylän toimipisteessämme /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12965.htmHaemme nyt Säkylän tehtaallemme automaatioasentajaa, sähköasentajaa ja kunnossapitotyöntekijää.2019-10-0700:00:0012965.htm
  Kunnossapitotyöntekijän työ on pääasiassa tuotantolaitteiden ennakkohuoltoa ja kunnossapitoa. Lisäksi syksyllä noin kolme kuukautta kestävän juurikaskäynnin aikana hän toimii prosessityöntekijänä/laitosmiehenä sokeritehtaalla. 

  Automaatioasentaja, sähköasentaja ja kunnossapitotyöntekijä ovat osana tiimiä tärkeässä roolissa varmistamassa tuotantoketjumme toimivuutta asiakkaalle asti. 

  Kaikissa tehtävissä edellytetään vuorotyövalmiuksia. Työ on juurikaskampanjan (loka-joulukuu) aikana vuorotyötä ja välikaudella (tammi-syyskuu) päivätyötä. 

  Kiinnostuitko? Lue kunkin tehtävän tarkempi kuvaus rekrytointisivultamme. 

  Sähköasentaja: bit.ly/sucros_sähköasentaja2019
  Automaatioasentaja: bit.ly/automaatioasentaja2019_sucros
  Kunnossapitotyöntekijä: bit.ly/sucros_kunnossapitotyöntekijä2019

  ]]>
  Säkylän sokeritehdas käynnistyy 8.10. – odotettavissa keskimääräistä suurempi juurikassato /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12959.htmSokerijuurikkaan pinta-ala nousi 500 hehtaarilla viime vuodesta.2019-10-0300:00:0012959.htmKasvukauden olosuhteet ovat olleet erinomaiset, ja elokuussa tehdyt koenostot ennustavat jopa ennätyksellistä satoa. 

  Kuluvan kasvukauden olosuhteet ovat olleet ihanteelliset sokerijuurikkaan kasvulle. Kesä on ollut lämmin, ja vaikka viljelyalueilla on ollut paikoittain hieman liian kuivaa heinäkuussa,  sokerijuurikas on kasvanut hyvin. Juurikas on siitä hyvä kasvi, että se pystyy hyödyntämään hyvin koko kasvukauden ja elokuussa alkanut sateisempi jakso on tehnyt kasvulle hyvää.

  Elokuun puolivälissä tehtiin koenostoja 20 juurikastilalla. Koenostojen keskisato oli jopa 50 tonnia hehtaarilta. Tämä ylittää ennätysvuosien 2011 ja 2014 koenostotulokset yli kymmenellä prosentilla.  Tämä lupaa paria tehtaalle viime vuotta parempaa käyntikautta, jota Säkylässä odotetaankin jo innolla. 
  - Satoennuste näyttää hyvältä ja tehtaan henkilöstö odottaa jo innoissaan käynnin alkua. Kaikki käyntiin liittyvät valmistelut ovat jo hyvällä mallilla, tehdaspäällikkö Veli-Pekka Salonen sanoo. 

  Tehtaan henkilöstö on välikauden aikana tehnyt investointi- ja kunnossapitoprojekteja, joista leikepuristimen korvaaminen uudella on ollut suurin. Viime käynnin lopussa vanha leikepuristin hajosi kokonaan, ja se on nyt korvattu uudella, vastaavan kokoisella puristimella. 

  Lisäksi välikauden aikana on uudistettu automaatiojärjestelmät sokerivarastolla ja jätevedenpuhdistamolla sekä yhdistetty kaikki tehtaan valvomotoiminnot yhteen keskusvalvomoon.  

  Viljelijöille ja kuljetusliikkeille näkyvät muutokset ovat hallinnolliseen listintään sekä miehittämättömään vaakaan siirtyminen. Tänä vuonna ei siis enää suoriteta käsinlistintää näyttöönoton yhteydessä eikä juurikkaan vastaanotossa ole jatkuvaa miehitystä. 

  Lisätietoja antavat
  Maatalousjohtaja Tero Tanner, p. 040 543 6879 
  Tehdaspäällikkö Veli-Pekka Salonen, p. 040 744 6529

  ]]>
  Yöpakkasten vaikutukset nostoihin ja aumaukseen – Muista peittää aumasi! /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12960.htmJuurikasauman peittäminen auttaa juurikkaita säilymään hyvälaatuisina toimitusajankohtaan asti. Lisäksi peittäminen edesauttaa juurikkaan pinnan kuivumista, jolloin puhdistuskuormaajan vaikutus tehostuu.2019-10-0200:00:0012960.htmSokerijuurikkaan nostot ovat vasta alkutekijöissä ympäri viljelyaluetta, osittain sateiden takia ja koska tulevaksi viikonlopuksi on paikoin ennustettu jo yöpakkasia, kannattaa pysähtyä miettimään nostojen ajoittamista. Juurikas kestää parin asteen pakkasen, mutta pakkasen kiristyessä se vaikuttaa sekä juurikkaan nostoihin että aumaukseen. Jäätyneenä nostettua juurikasta ei voi aumata, jollei ajovuoro ole lähellä, sillä se pilaantuu nopeasti. Tämän vuoksi pakkasjuurikkaan nostoja on vältettävä. Mikäli juurikas pääsee maassa jäätymään, se korjaa itseään ja säilyy huomattavasti paremmin maassa ollessaan. Nostoja voidaan tällöin jatkaa toimitusajankohtaan suhteutetusti.

   

  Aumojen peittäminen on siis paikoin jo ajankohtaista toimitusajankohdasta riippuen. Peittäminen edesauttaa myös juurikkaan pinnan kuivumista, jolloin puhdistuskuormaajan puhdistusvaikutus tehostuu. Yöpakkasilla peittämätön auma jäätyy herkästi. Jäätyessään juurikas muuttuu väriltään läpikuultavan kellertäväksi. Jo jäätyneiden juurikkaiden säilyvyys aumassa on heikko, ja peittäminen vasta jäätymisen jälkeen vain nopeuttaa pilaantumista. Jäätyneet juurikkaat olisi siis syytä toimittaa tehtaalle mahdollisimman pian, joten suunnittele nostosi tiedostaen oma ajovuorosi.

  Terve vs jäätynyt juurikas

  Kuvassa vasemmalla puolella terve ja oikealla puolella jäätynyt juurikas.

   

  Lisää aumauksesta löydät täältä.

  Tehtaalla on saatavilla kaikkia kokoja Toptexeista. Ota tarvittaessa yhteys omaan konsulenttiisi, yhteystiedot löytyy täältä.

   

  Pensasmainen naatti listinnän haasteena

   

  Paikoittain poikkeuksellinen kasvukausi ja erilaiset maalajit ovat saaneet osalla juurikaslajikkeista naatin kasvamaan pensasmaisesti.  Johtuen pensasmaisesta kasvusta, juurikasta ei pystytä listimään päivitetyn listintäohjeen mukaan siten, että kaikki vihreä osa listitään pois. Ohjeen mukaisesti katsotaan listinnän olevan riittävä,kun naatin kruunu on listitty ohjeistuksen mukaan, sillä kruunun sivulta kasvavia sivunaatteja on mahdotonta listiä ilman merkittävää sadonmenetystä. Puhdistuskuormaimet saavat mahdollisesti osan näistä sivukasvustosta poistettua, mutta pitkäaikaisaumausta kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää naatin kasvuriskin minimoimiseksi (vähentää sokerisatoa).

  ]]>
  Desmedifaamia ja dimetoaattia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden viimeiset käyttöpäivämäärät /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12949.htmViralliset päivämäärät poistuvien kasvinsuojeluaineiden myynti-, jakelu- ja käyttöajankohdiksi on julkaistu.2019-09-3000:00:0012949.htm

  Betanal Expert EC  ja Betanal Progress SE – desmedifaamin käyttö sallittu 1.7.2020 saakka

   

  EU:n komissio päätti kieltää rikkakasvien torjunnassa käytetyn desmedifaamin tehoaineen, jota sisältävät Betanal Expert EC ja Betanal Progress SE valmisteet. Tehoaineen hyväksyntä päättyy EU:n alueella.

   

  Valmisteiden myynti ja jakelu viljelijöille on sallittu 30.4.2020 saakka. Olemassa olevien varastojen hävittäminen, varastointi ja valmisteen käyttö on sallittu siirtymäajan puitteissa 1.7.2020 saakka.

  .

  .

  Danadim Progress ja Perfektion Top – dimetoaatin käyttö sallittu 30.6.2020 saakka

   

  EU:n komissio päätti kieltää tuhoeläinten torjunnassa käytetyn dimetoaatin. Danadim Progressin ja Perfektion Top tehoaineen dimetoaatin hyväksyntä päättyy EU:n alueella.

   

  Valmisteiden myynti ja jakelu viljelijöille on sallittu 30.12.2019 saakka ja käyttö on sallittu 30.6.2020 saakka. Danadim Progress ja Perfektion Top valmisteita saa käyttää kirvojen torjuntaan viljoilta ja juurikaskärpäsen torjuntaan sokerijuurikasviljelyksiltä.

  ]]>
  Sokerijuurikkaan nosto- ja kuormaustapahtuma Hämeenlinnan Rengossa 7.10.2019 /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12950.htm2019-09-3000:00:0012950.htmTervetuloa maanantaina 7.10.2019 klo 10 – 13.00 Hämeenlinnan Rengoon katsomaan sokerijuurikkaannostoa ja kuormausta.

  Tapahtumassa nostoa ensi kertaa Suomessa esittelykierroksella olevalla ROPA Tiger  6-rivisellä nostokoneella.

  Paikalla myös ROPA Maus 4 -kuormaaja ja Holmer TerraDos-nostokone.

   

  Paikka: Asemintie 349, 14300 Hämeenlinna

  ]]>
  Juurikkaannostoja aloitellaan hiljalleen /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12944.htmTutustu päivitettyyn listintäohjeeseen.2019-09-2500:00:0012944.htmToimialasopimuksen mukaisesti hallinnolliseen listintään siirryttäessä haluamme tarkentaa millainen listintäjälki on tavoiteltavaa ja parasta sekä viljelijän että tehtaan kannalta.

   

  Liiallinen vihreä (naatti) saattaa alentaa viljelijän näytteen sokeripitoisuuttaa, koska vihreässä osassa  on hyvin vähän sokeria ja tehtaalle vihreä materiaali aiheuttaa sokerihävikkiä prosessissa.

   

  Liiallinen listintä taas vähentää viljelijän hehtaarisatoa ja antaa isomman pinnan bakteereille ja sienille tunkeutua juurikkaaseen, jolloin pitkäaikaisessa aumauksessa laadun heikkenemisen riskit kasvavat.

   

  Katso päivitetty listintäohje täältä

  Hyvää nostokautta!

   

  ]]>
  Vuoden juurikasisäntä odottaa ennätyssatoa /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12930.htmSokerijuurikkaan kasvukausi on ollut erinomainen Lehtisen tilalla Kemiössä.2019-09-1800:00:0012930.htmSadetta on saatu niukasti, mutta juurikas ei ole siitä kärsinyt – savimaalla kosteutta on riittänyt ja juurikas on osannut hyödyntää sen hyvin. Juurikkaat olivat heinäkuun lopussa jo reilun kokoisia. Parhailta peltolohkoilta vuoden juurikasisäntä odottaa jopa ennätyssatoa.

  Tänä keväänä Mika Lehtinen kylvi juurikasta 29,4 hehtaarille. Pinta-ala nousi hieman viime vuodesta, ja tavoitteena on, että myös sato nousee tällä kasvukaudella. 
  - Viime kasvukaudella keskisatomme oli 53 tonnia hehtaarilta. Tänä vuonna juurikas on siirtynyt viljelykierrossa eri pelloille, ja tavoitteena on saada parhailta peltolohkoilta 70 tonnin hehtaarisato, Lehtinen kertoo. 

  Tavoitteeseen on hyvät mahdollisuudet päästä, sillä jo heinäkuun lopussa juurikkaat olivat kasvaneet reilun kokoisiksi. 

  Kylvöille pääsiäisenä

  Juurikkaan kylvöt aloitettiin Lehtisen tilalla pääsiäissunnuntaina, ja viimeiset lohkot oli kylvetty 26.4. Kylvön jälkeen kärsittiin vielä yöpakkasista, mutta juurikas selvisi siitä täysin.
  - Kylvimme hallavimmat paikat viimeisinä, joten niissä taimet eivät olleet onneksi vielä kovin pinnalla yöpakkasten aikaan, Lehtinen kertoo. 

  Sadetta on saatu niukasti, mutta juurikas on onnistunut hyödyntämään vähäisenkin kosteuden eikä ole kärsinyt kuivuudesta. 
  - Savimailla maapohja on niin märkää, että vielä heinäkuussakin sai kaivettua pellosta kosteaa maata esiin. Juurikkaita tarkastelemalla huomaa, miten hyviä ne ovat hyödyntämään kaiken kosteuden: juuren ympärillä löytyy kostea rinkula, vaikka muuten maa olisikin pinnalta kuivaa, Lehtinen toteaa. 

  Kemiössä saatiin sadetta vappuna 15 mm, touko-kesäkuussa 63 mm ja heinäkuussa 69 mm. Kasteluja pelloille ei ole tehty. 

  Juurikkaan ruiskutuksissa on käytetty runkona Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen jaettua ruiskutusohjelmaa, eli rikkaruiskutuksia tehtiin neljä kertaa heinäkuun loppuun mennessä. Ruiskutusohjelma on toiminut hyvin. 

  Lisälannoituksena pelloille ajettiin kalisuolaa ja kalisulfaattia kesäkuun lopussa. Lehtinen käyttää peltojensa lannoituksessa myös karjanlantaa. 

  Viljelykierto ja hyvä maarakenne edesauttavat erinomaista satoa

  Tänä vuonna juurikas siirtyi peltolohkoille, joilla kasvoi aeimmin kuminaa ja syysruista. Hyvät esikasvit sekä lohkoille tehty rakennekalkitus ovat muokanneet maarakenteen erinomaiseksi. 

  Lehtisen tilalla noudatetaan viljelykiertoa, jossa juurikas on samalla peltolohkolla kaksi kasvukautta ja sen jälkeen lohkolla viljellään muita kasveja. Tänä keväänä juurikas kylvettiin lohkoille, joissa oli aiemmin kasvatettu kuminaa ja syysruista. 

  Maarakenteeseen panostaminen kannattaa, ja Lehtinen on saanut siitä myös käytännön osoituksen.  
  - Hankimme vuonna 2003 lisää peltoalaa aivan vanhojen peltojemme vierestä, tien toiselta puolen. Näihin maihin ei ollut panostettu riittävästi, ja ensimmäinen juurikassato oli noin 20 tonnia hehtaarilta pienempi kuin viereisillä lohkoilla, vaikka maalaji on molemmilla sama, Lehtinen kertoo. Peruskunnostusten jälkeen sato oli vuosina 2017 ja 2018 60 tonnia.

  Hyvät esikasvit sekä lohkoille tehty rakennekalkitus ovat muokanneet maarakenteen erinomaiseksi. 

  Nostoihin valmistaudutaan aumapaikkoja parantamalla

  Ennen nostoja Lehtinen aikoo vielä käydä aumapaikat läpi ja tehdä niihin laajennuksia ja vahvistuksia. Tarkoituksena on varmistaa, että rekka pääsee hyvin ajamaan auman viereen ja kääntymään, vaikka tulisi koviakin sateita. 

  Myös aumamateriaalit on katsottava läpi ennen nostoja. Lehtisellä on jäljellä vielä toptexejä, joita hän auman peittoon aikoo käytää, mutta hän käyttää aumapeitteenä myös olkea. 

  Nostot käynnistellään nostourakoitsijan ja tehtaan aikataulujen selvittyä. Lehtisen tavoitteena kuitenkin on, etteivät nostot jää liian myöhälle, jotta nostamaan päästään hyvässä säässä. 

  Haastattelu on tehty Juurikassarka-lehteä varten 31.7.2019

  ]]>
  JYMY-pellonpiennarpäivä 2.10.2019 /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12929.htmKaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan JYMY-hankkeen viimeiseen pellonpiennarpäivään.2019-09-1800:00:0012929.htmklo 12-15.00

   

  Ohjelmassa mm.

  Joel Williams (Kanada): Maaperäasiantuntija + maakuoppa

  Ari-Pekka Törmä, Nokian Raskaat Renkaat: Asiaa rengaspaineista ja renkaista 

  Juurikkaannostokoneen rengaspainojen mittauksia

  Juurikkaannostonäytöksiä

   

  Tarjolla lihakeittoa (myös kasvisversio), kahvia ja pullaa

   

   

  Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita koulutuksiin. Tapahtuma on maksuton.

  Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Tiina From tai 040 581 4443

  ]]>
  Sucros mukana SM-kyntökilpailussa Loimaalla 27.-28.9.2019 /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12927.htmPaikkana Novida ammattiopiston koulutila (Loimaan maatalousoppilaitos).2019-09-1700:00:0012927.htmSM-kynnön virallisilta kotisivuilta

  Tervetuloa moikkaamaan meitä konehallin ständille!

  ]]>
  JYMY-hankkeen syyskuun koulutukset lähestyvät /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12877.htmSäkylässä (17.9.) ja Paimiossa (18.9.) järjestettävien koulutusten teemana on Juurikkaan laatu, aumaus ja viljelijän työhyvinvointi.2019-09-0300:00:0012877.htmLisäksi vinkkejä laatutietojen hyödyntämiseen sekä työssäjaksamiseen.

   

  Paikka ja osoite:

  ti 17.9.2019 Ravintola Myllynkivi (Kivenhakkaajantie, Säkylä)

  ke 18.9.2019 Paimio-Sali  (Vistantie 18, Paimio)

   

  Klo 9:00‒9:30 Aamukahvi

  Klo 9:30‒12:30 Koulutus

  Susanna Muurinen, SjT: Mitä laatutiedot kertovat juurikkaan lannoituksesta?

  Hans Nurmi, Mitä juurikkaan laatutiedot kertovat raaka-aineesta?

  Willliam English, NBR (Ruotsi): Juurikkaan aumauskokeiden tuloksia

  Janne Karttunen, Työtehoseura: Viljelijän työssäjaksaminen

  Klo 12:30‒>    Lounas

   

  Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita koulutuksiin. Tapahtuma on maksuton.

  Lisätiedot ja ilmoittautumiset: tiina.from@sjt.fi tai 040 581 4443

  ]]>
  Lehdistötiedote: ”Sokerijuurikkaan viljely on panostusta tulevaisuuteen” /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12816.htmTänä vuonna juhlitaan sokerijuurikkaan viljelyn 100-vuotisjuhlaa Suomessa. Viljelyala on kasvanut alkuvuosien 500 hehtaarista 11 000 hehtaariin, ja tavoitteena on lisätä viljelyalaa huomattavasti.2019-08-0512:15:0012816.htm
  Juhlatilaisuudessa kuultiin MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan sekä Sucroksen ja Suomen Sokerin toimitusjohtajan Matti Sipilän puheet. Tilaisuuteen osallistui yhteensä noin 200 viljelijää puolisoineen ja useita yhteistyökumppaneita.

  – Suomalaisen sokeriteollisuuden syntymävuosi on 1758, jolloin Turkuun perustettiin ensimmäinen sokeripuhdistamo. Juurikassokeriteollisuus ja sokerijuurikkaan viljely teollisessa mittakaavassa alkoi Suomessa kuitenkin vasta 1919, kun ensimmäinen juurikassokeritehdas rakennettiin Saloon, kertoo Matti Sipilä.

  Juurikkaan satavuotinen historia Suomessa on ollut vaiheikas. Tällä hetkellä juurikkaan viljelijöitä on Suomessa noin 590 ja viljelyalaa on noin 11 000 hehtaaria. 

  – Juurikkaan viljely aloitettiin 2 500 viljelijän voimin ja 500 hehtaarin viljelyalalla. Vuonna 1964 juurikkaan viljelijöitä oli jo lähes 34 000. Samaan aikaan viljelytekniikka lähti kehittymään, jolloin tuottajia tarvittiin vähemmän, kertoo Juha Marttila. 

  Suomalainen sokeri on selvinnyt myös vaikeista ajoista

  Sadan vuoden aikana sokerijuurikkaan viljely on kohdannut hyviä ja huonoja aikoja. Suomessa on pidetty sitkeästi kiinni juurikkaan viljelystä läpi hankalien sotavuosien aina 1990-luvun maatalousmarkkinoiden murroksesta nykypäivään asti.

  – Suomalainen juurikkaan viljelijä ja sokeriteollisuus toimivat oikukkaiden kansainvälisten markkinoiden ja EU:n maatalouspolitiikan ristiaallokossa. Ala on yhdessä ponnistellut juurikkaan viljelyalan, satotasojen ja kannattavuuden nostamiseksi. Juurikkaan nykyinen hinnoittelu kannustaa lisäämään tuotantoa, sanoo Juha Marttila. 

  Säkylän tehtaasta laaja-alainen biojalostamo

  Alan toimijat katsovat luottavaisin mielin tulevaisuuteen. 

  – Suuressa kuvassa tärkeintä on, että kykenemme siirtymään fossiilitaloudesta kestävään kierto- ja biotalouteen. Tässä uudessa järjestelmässä myös sokerijuurikkaalla ja sen jalostuksella on nykyistä laajempi merkitys. Näen, että Säkylän tehdas on tulevaisuudessa laaja-alainen biojalostamo, joka tuottaa ruokaa, rehuja ja biomateriaaleja luoden sekä hyvinvointia Suomeen että kestävää kehitystä maapallolle, kertoo Juha Marttila. 

  – Suomalaisen kuluttajan tuki ja luottamus ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita. Ruoka-alan tulevaisuuden menestys lähtee kotimaan kuluttajien arvostuksesta, ruokamarkkinoiden reilusta toiminnasta sekä kannattavasta kasvusta vientimarkkinoilla. Suomalaisen ruoan tarina ontuisi, jos niiden sisältämä sokeri ei olisi kotimaista. 

  Uusi sopimus suosii viljelijää – sopimushankinta käynnissä

  Aiemmin tänä vuonna Sucros sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK solmivat uuden, toistaiseksi voimassa olevan toimialasopimuksen sekä yksivuotiset sokerijuurikkaan hintasopimukset vuodelle 2020. Puhtaan juurikkaan perushinta nousee ja Sucroksen maksaman rahdin etäisyys Säkylän tehtaalta kasvaa. Tavoitteena on lisätä sokerijuurikkaan viljelyalaa huomattavasti nykyisestä noin 11 000 hehtaarista. 

  Viljelysopimusten teko vuodelle 2020 alkoi OKRA-maatalousnäyttelyssä heinäkuun alussa. Jo kolmasosa nykyisistä viljelijöistä on vahvistanut sopimuksensa tulevalle vuodelle. Tällä hetkellä myös puolet sopimukset jo tehneistä on kasvattanut sopimuskokoaan vuodelle 2020.]]>
  100-vuotiasta sokerijuurikkaan viljelyä juhlittiin yhdessä koko toimialan kanssa /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12814.htmSuomessa on viljelty sokerijuurikasta yhtäjaksoisesti jo 100 vuotta. Merkkipaalun kunniaksi järjestetty juhla keräsi koko toimialan edustajat yhteen perjantaina 2.8.2019-08-0500:00:0012814.htmMTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korosti juhlapuheessaan alan yhteistyön merkitystä ja loi vahvan uskon sille, että suomalaisella sokerilla ja sokerijuurikkaan jalostuksella on tärkeä merkitys myös tulevaisuudessa. 

  Valasrannan tanssilavalla Yläneellä järjestettyyn juhlaan osallistui noin 400 sokerijuurikkaan viljelijää, kuljetusliikkeiden edustajaa sekä muita alan toimijoita ja yhteistyökumppaneita. Juhlakansa nautti kesäisestä illasta, hyvästä ruuasta ja tanssiorkesteri Hurman sävelistä. Juhlapuheissa käytiin läpi sokeritoimialan mullistuksia kokenutta historiaa ja luotiin hieman katsetta tulevaisuuteenkin. 

  Toimitusjohtaja Matti Sipilä toivotti vieraat tervetulleeksi juhlimaan suomalaisen sokerin 100 vuoden taivalta.

  - Me jalostamme sitä, mitä luonto tuottaa: puhtaaksi kiteytettyä energiaa ja mielihyvää. Sata vuotta energiaa ja mielihyvää on hyvä teema yhteiselle juhlallemme. Me uskomme, että sokeri on elämän suola – monellakin tapaa – ja sitoudumme tekemään lujasti työtä sen eteen, että näin on myös jatkossa, Sipilä korosti. 

  Juhlapuheen piti MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Hän nosti esiin hyvän yhteistyön, jota alalla on tehty kannattavuuden parantamiseksi. 

  - Ala on yhdessä ponnistellut juurikkaan viljelyalan, satotasojen ja kannattavuuden nostamiseksi. On selvää, että Säkylän tehtaan kilpailukyky paranee, kun volyymeja saadaan lisää. Juurikkaan nykyinen hinnoittelu kannustaa lisäämään tuotantoa. Uskon, että olemme vähitellen löytämässä työkalut, joilla nykyisten ja uusien viljelijöiden luottamus parempaan tulevaisuuteen saavutetaan. Määrätietoista työtä on vain jatkettava uupumatta, Marttila sanoi. 

  Marttila näkee sokerijuurikkaalla ja sen jalostuksella tulevaisuudessa entistä suuremman merkityksen, kun siirrymme fossiilitaloudesta kestävään kierto- ja biotalouteen.

  - Näen, että Säkylän tehdas voisi tulevaisuudessa olla laaja-alainen biojalostamo, joka tuottaa ruokaa, rehuja ja biomateriaaleja luoden sekä hyvinvointia Suomeen että kestävää kehitystä maapallolle. Biotalous on tulevaisuus, Marttila visioi.   

  Juhlassa kuultiin myös Apetitin terveiset. Apetitin hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Simo Palokangas valotti sokerijuurikkaan viljelyyn ja tuotantoon liittyvää historiaa teollisuuden näkökulmasta ja palasi puheessaan aikaan, jolloin Sucros perustettiin. 


   

  ]]>
  Säkylän toimipisteeseemme haetaan automaatioasentajaa /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12646.htmEtsimme osaavaan joukkoomme automaatioasentajaa toimimaan osana Säkylässä sijaitsevan tehtaamme automaatio- ja sähköosastoa, joka vastaa tehtaallamme tehtävistä uudisasennuksista ja kunnossapitotöistä.2019-08-0412:00:0012646.htmOlet tottunut itsenäiseen työskentelyyn ja osaat ennakoida tulevia työvaiheita. Olet innovatiivinen ja luova. Sovellat työssäsi sujuvasti automaatio/sähkötekniikan taitojasi ja osaat ajatella loogisesti vianetsinnän yhteydessä. Osaat tulkita ja hyödyntää automaatio- ja/tai sähköpiirustuksia sekä prosessin PI-kaavioita.

  Sinulla on tehtävään soveltuva koulutus (automaatioasentajan perustutkinto tai vastaava). Lisäksi arvostamme kokemusta prosessiteollisuudesta. Työ on välikaudella päivätyötä ja tuotantokaudella (noin loka-joulukuu) sekä keskeytymätöntä kaksivuorotyötä että varallaoloa.

  Työkielenä käytät pääasiallisesti suomea, mutta englannin kielen ymmärtäminen on eduksi.

  Hakuaika päättyy 1.9.2019 tai sopivan henkilön löydyttyä.

  Lisätietoja tehtävästä antaa sähkötyönjohtaja Jussi Palmula  arkisin klo 8 - 18  p. 044 728 3136.

  Hae tehtävää >>

  ]]>
  Säkylän toimipisteeseemme haetaan käyntikausityöntekijöitä /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12655.htmEtsimme osaavaan joukkoomme käyntikausityöntekijöitä erilaisiin avustaviin tehtäviin juurikkaan vastaanottoon ja prosessointiin sekä laboratorioon tehtaallemme Säkylään juurikaskäynnin 2019 ajaksi.2019-08-0400:00:0012655.htm​Tehtävissä tarvitaan tarkkuutta ja yhteistyötaitoja. 

  ​Jos olet kiinnostunut, pyydän Sinua täyttämään hakulomakkeen linkistä. 

  ​Hakuaika päättyy, kun työntekijät on valittu. Lisätietoja tarvittaessa sähköpostilla marika.vahtola@nordzucker.com. 

  Hae tehtävää >>

  ]]>
  Luteen syöntivioitusta havaittu pelloilla runsaasti /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12802.htmKeltakärkisiä ylälehtiä on peltonäkymässä paljon, mutta tarvetta torjuntaan ei ole.2019-07-3000:00:0012802.htm 

  Pelloille on viime viikon loppupuolella alkanut ilmestyä runsaasti keltakärkisiä lehtiä. Oireen saa aikaan luteen aiheuttama syöntivioitus lehtisuonissa. Vioituskohta voi olla joko lehtisuonessa ja lehtiruodissa asti. Vioituksen takia yhteys lehden kärkeen katkeaa, jolloin kärki muuttuu keltaiseksi. Yleisimmin oire näkyy kasvin ylimmässä lehdessä, mutta toki vioitusta voi olla useammassakin lehdessä.

   

  Torjuntakynnys:

  Luteen vioitus ei tapa koko lehteä, vaan vaurio rajoittuu vain lehden kärkeen. Tällöin vioitus ei merkittävästi vähennä yhteyttävää lehtipinta-alaa, joten torjuntatarvetta ei ole.

  ]]>
  Kasvinsuojelutiedote 8/2019 /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12790.htmGammayökkösen toukan vioituksia on havaittu paikoin runsaina. Tarkkaile kasvustojasi! Muista myös, että kukkavarsien ja villijuurikkaiden kitkentä on nyt ajankohtaista.2019-07-2300:00:0012790.htm 

  Ajankohtaista juurikkaan kasvinsuojelussa 8/2019

  Gammayökkösen toukkien vioitusta havaittu kasvustoissa

  • Gammayökkösen toukkia ja niiden syöntivioitusta on havaittu juurikaspelloilla ympäri viljelyaluetta.
  • Toukka on väriltään vaaleanvihreä ja sillä on vaaleat sivujuovat. Toukat ovat alussa pieniä ja kasvavat syönnin edetessä noin 3 cm mittaisiksi. Niitä voi kuitenkin olla hyvin vaikea havaita kasvustoista, sillä ne suojautuvat vihollisilta tipauttamalla itsensä maahan.
  • Toukka tekee juurikkaan lehtiin sileäreunaisia pyöreitä reikiä. Syönnin eteneminen on erittäin nopeaa, joten kasvustoja kannattaa seurata nyt aktiivisesti. Torjuntakynnys ylittyy, jos toukan vioitusta havaitaan lähes joka kasvissa ja useammassa lehdessä. Yksittäiset reiät eivät vaikuta satoon, mutta mikäli vioitus on laajempaa, torjuntaa suositellaan.
  • Gammayökkösen toukkien torjuntaan on hyväksytty ainoastaan Karate Zeon -tekniikka. Tukes on myöntänyt sille Minor use -luvan gammayökkösen torjuntaan juurikkaalta vuosille 2019 ja 2020. Torjunta on kielletty muilla valmisteilla.

  Valmisteet ja käyttömäärät:

  • Karate Zeon -tekniikka, 70 ml/ha  (max. 300 ml/ha/kasvukausi, max. 3 kertaa, toinen ruiskutus 7 vrk kuluttua ja kolmas aikaisintaan 14 vrk kuluttua)

   

   

   

  Kukkavarsien ja villijuurikkaiden kitkentä nyt ajankohtaista

  • Kukkavarsien ja villijuurikkaiden kehittyminen on edennyt vauhdilla viime päivien lämpimässä säässä. Niiden kitkentä on ajankohtaista.
  • Varsi tulee katkaista aivan tyvestä puukon tai veitsen avulla. Kitketyt kukkavarret ja villijuurikkaat täytyy kuljettaa pellolta pois, sillä kuolevien versojen ravinteet riittävät tuleennuttamaan siemenet.
  • Pellolle ei saa jäädä yhtään kukkavartta, sillä niiden jääminen peltoon aiheuttaa tuleville vuosille villijuurikasongelman. Muista kitkentä erityisesti Conviso Smart -menetelmässä. Conviso-kukkavarresta syntyy Conviso-villijuurikas, joka ei kuole perinteisillä tankkiseosaineilla, eikä Conviso One -valmisteella.

   

   

   

  ]]>
  KWS järjestää pellonpiennarpäiviä elokuun alkupuolella /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12783.htmTilaisuudet järjestetään 6.8. Vampulassa ja Porissa, 7.8. Louhisaaressa ja Paimiossa sekä 8.8. Hauholla.2019-07-1800:00:0012783.htmTervetuloa KWS:n pellonpiennarpäiville, joilla nähtävillä sekä CONVISO®SMART-lajikkeet että perinteiset KWS:n juurikaslajikkeet. Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa kasvukaudesta 2019, CONVISO®SMART -menetelmästä, viljelykierron merkityksestä ja rikkakasvien resistenssin hallinnasta. Paikalla myös KWS:n edustaja Cesar Ruano. Kaikissa tilaisuuksissa on ruokailu, minkä vuoksi ilmoittautuminen on välttämätöntä viimeistään 29.7. mennessä.

   

  Vampula 6.8. klo 10 alkaen

  Juha-Matti Markulan pellolla (Rauhalantie 108, Vampula), josta siirrymme lounaalle.

  (Ilmoittautuminen: annariina.kokko@kws.com tai 040 776 8081)

   

  Pori 6.8. klo 17 alkaen

  Juha-Pekka Markkulan pellolla (Niemeläntie 11, Pori). Ruokailu tilalla. 

  (Ilmoittautuminen: annariina.kokko@kws.com tai 040 776 8081)

   

  Louhisaari 7.8. klo 10:00-14:00

  Jeremias Koskelaisen pellolla (Louhisaarentie 244, Louhisaari). Ruokailu klo 12:30 Louhisaaren kartanon kahvilassa. 

  (Ilmoittautuminen: sanni.yli-puntari@kws.com tai 040 750 2507)

   

  Paimio 7.8. klo 16:30-20:00

  Mikko ja Mauri Ansion pellolla (Saustilantie 141, Sauvo). Lopuksi ruokailu Metsästysmajalla (Saustilantie 147, Sauvo), jossa on myös saunomis- ja uintimahdollisuus. Ilta päättyy noin klo 20:00.

  (Ilmoittautuminen: sanni.yli-puntari@kws.com tai 040 750 2507)

   

  Hauho 8.8. klo 10:00-14:00

  Olli Cavénin pellolla (Okerlantie 28, Hämeenlinna). Ruokailu klo 13:00 Hahkialan kartanolla (Hahkialantie 30, Hauho).

  (Ilmoittautuminen: sanni.yli-puntari@kws.com tai tai 040 750 2507)

  ]]>
  Propax Agro järjestää Okra-jälkilöylyt Loimaalla /irj/portal/nordzucker/fi?NavigationTarget=navurl://91666964a1372051f97eb270d017de34&paraconfig=OT-DS-Server_agriportal&paraurl=http%3A%2F%2Fgut210146.nordzucker.lan%3A8080/cps/rde/xchg/agriportal/hs.xsl/12748.htmTilaisuus järjestetään pe 19.7. ja la 20.7. klo 12-16.2019-07-1200:00:0012748.htm 

  Tervetuloa Propax Agron “Okra-jälkilöylyihin” Loimaalle perjantaina 19.7. ja lauantaina 20.7. klo 12–16.

  Okra-maatalousnäyttelyssä esillä olleet koneet sekä vaihtokoneet ovat esillä Propax Agron hallilla, Teollisuustie 3, 32210 Loimaa (Hirvikoski).

  Lisätietoja täältä

  ]]>