SAI-sertifikaatti

Kestävä juurikkaiden viljely on erittäin tärkeä tuoteominaisuus monille sokeriasiakkaillemme ja edellytys liiketoiminnan harjoittamiselle kansainvälisten elintarviketeollisuusyritysten kanssa. Toisin sanoen kestävä viljely on tärkeää Sucrokselle ja meidän sokerijuurikasviljelijöillemme!

SAI (Sustainable Agriculture Initiative, suoraan suomennettuna 'kestävän maatalouden aloite') on elintarviketeollisuuden yritysten muodostama organisaatio, joiden luoma yhtenäinen työkalu on kansainvälinen standardi kestävälle elintarvikkeiden tuotannolle. SAI-sertifoinnin avulla voidaan kattavasti mitata ja todentaa tuotannon kestävyyttä kaikissa maailman maissa. Toteuttamalla sertifioinnin pystymme siis todistamaan, että sokerijuurikkaan viljely on kestävää ja vastuullista, ja sitä kautta luomme lisäarvoa tuotetulle sokerille.

Sertifiointiprosessiin valitaan ulkopuolisen yrityksen toimesta sattumanvaraisesti pieni joukko sopimusviljelijöitä, jotka täyttävät tarkistuslistan, ja osa näistä tiloista käy vielä läpi auditointiprosessin. Tarkistuslista sisältää kysymyksiä muun muassa kasvinsuojelusta, lannoituksesta, työympäristöstä sekä terveydestä ja turvallisuudesta. Tulokset julkaistaan käyttämällä asteikkoa pronssi-hopea-kulta.

Sucroksen ensimmäinen SAI-sertifiointi tehtiin loppuvuodesta 2017 ja se oli voimassa vuosina 2018-2020. Uuden SAI-sertifioinnin ensimmäinen osa tehtiin loppukesästä 2020, mutta koronan takia työ keskeytyi ja ensimmäisen sertifioinnin voimassaoloaikaa pidennettiin. Uuden sertifioinnin auditointikierros päästiin tekemään vasta syksyllä 2021 ja joulukuussa 2021 Sucroksen uusi SAI-sertifikaatti (kulta 33,33% ja hopea 66,67%) astui voimaan ja on nyt voimassa kolme vuotta Sucrokselle ja sitä kautta kaikille sokerijuurikkaanviljelijöillemme.