Sucros Group strategia
Kiteytämme sokeria luonnosta – lähellä sinua. Ammattitaidolla, kestävästi, yhdessä.
Sucros Groupin uudistuneessa strategiassa käydään läpi sokerin matka sopimusviljelijöidemme pelloilta makeisiin hetkiin. Kahdeksanosainen kuvasarja nostaa esiin arvoketjumme eri osa-alueet.

Sokeria luonnosta
Suomalaisen sokeriteollisuuden raaka-aineen hankinta pohjautuu sopimustuotantoon, sillä sokerijuurikkaanviljely on sopimusviljelyä. Sokerin tuotanto alkaa sopimusviljelijöidemme pelloilta, missä sokerijuurikkaat kasvavat huolella valittujen viljelytoimenpiteiden ja luonnon yhteisvaikutuksesta.
Sokerijuurikas kylvetään huhti-toukokuussa juurikkaankylvökoneella riveihin. Sokeri syntyy naateissa yhteyttämisprosessin myötä ja varastoituu juureen. Viljelykonsulenttien, Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen ja sopimusviljelijöiden välisellä yhteistyöllä pyritään valitsemaan oikeat viljelytoimenpiteet ympäristön ja ihmisten kannalta.

Pellolta tehtaalle
Syksyisin sokerijuurikkaat nostetaan traktorivetoisilla tai itsekulkevilla sokerijuurikkaannostokoneilla. Ne voivat olla maatilojen omia, viljelijöiden yhteisiä tai nostourakoitsijoiden koneita. Noston yhteydessä vihreä naattimassa ja sen ravinteet jäävät peltoon seuraavan viljelykasvin käyttöön ja vain sokeria sisältävä juuri nostetaan aumoihin pellon reunaan.
Juurikkaat lastataan aumoista rekkoihin puhdistuskuormaajilla, jotka samalla esipuhdistavat juurikkaat. Rekat kuljettavat juurikkaat Säkylän sokeritehtaallemme eri puolilta viljelyaluetta. Juurikkaiden kuljetus pelloilta tehtaalle vaatii logistista suunnittelua ja tasaista raaka-ainevirtaa. Tämä työllistää suuren määrän kuljetusalan ammattilaisia.

Kaksi tehdasta – yhdessä
Suomen sokeriteollisuus, Sucros Group, on kahden tehtaan muodostama kokonaisuus. Sucros Oy vastaa sekä sokerijuurikasraaka-aineen hankinnasta että sen prosessoinnista Säkylän tehtaalla ja sen tytäryhtiö Suomen Sokeri Oy sokerin puhdistamo- ja pakkaustoiminnasta sekä tuotteiden markkinoinnista ja myynnistä Porkkalan tehtaalla.
Suomen ainoa sokeritehtaamme Säkylässä käsittelee noin 8 000 tonnia sokerijuurikasta vuorokaudessa. Syys-lokakuun vaihteessa alkava käyntikausi kestää kaksi-kolme kuukautta. Noin 100 henkilöä työllistävä tehdas pystyy tuottamaan 100 000 tonnia kidesokeria vuodessa. Säkylän tehdas toimittaa kidesokeria teollisuusasiakkaille sekä Porkkalan tehtaalle jatkojalostettavaksi. Porkkalan tehdas Kirkkonummella työllistää noin 150 henkilöä.

Sitoutunut, vastuullinen, arvostava ja rohkea henkilöstömme
Kun sokerijuurikkaat saapuvat tehtaalle, alkaa juurikkaan matka sokeriksi tehtaamme ammattilaisten käsissä.
Tehdaspihalla työskentelevät kauhakuormaajat siirtävät juurikkaat hihnalle, jota pitkin ne kulkevat pesuun. Pesussa juurikkaista erotellaan mm. multa, kivet ja viheraines. Tämän jälkeen juurikkaat leikataan suikaleiksi, joista sokeri uutetaan kuuman veden avulla sokerimehuksi. Sokerimehu puhdistetaan ja siitä haihdutetaan vettä ennen kiteytystä. Sokerimehua keittämällä muodostuvat sokerikiteet, jotka linkouksen ja kuivauksen jälkeen seulotaan ja varastoidaan sokerisiiloon. Kidesokeria toimitetaan suoraan teollisuusasiakkaille ja Porkkalan tehtaalle pakattavaksi ja valmistettavaksi eri sokerituotteiksi.
Tämä kokonaisuus vaatii suuren joukon erilaista osaamista, kuten prosessinhoitajia, kunnossapitoasentajia, sähkö- ja automaatioasentajia, laborantteja, pakkaajia, voimalaitosoperaattoreita sekä useita toimihenkilöitä maatalouden, laatu- ja ympäristöasioiden, tuotannon, hankinnan ja talouden sekä myynnin ja markkinoinnin saralta.
Sucros Groupin yli 200 ammattilaisesta koostuva henkilöstömme työskentelee yrityksemme arvojen mukaisesti: sitoutuneesti, vastuullisesti, arvostavasti ja rohkeasti. Tuotamme sinulle kotimaista sokeria sekä erilaisia sokerituotteita – ammattitaidolla, kestävästi, yhdessä.

Alihankkijat ja yhteistyökumppanit mukana toiminnassa
Suomalainen sokeriteollisuus on merkittävä työllistäjä, sillä se työllistää kaiken kaikkiaan yli 1 000 henkilöä. Monialaisen henkilöstömme ja sopimusviljelijöidemme lisäksi työllistämme alihankintana laajan kirjon eri alojen ammattilaisia. Esimerkiksi logistiikkamme toimii kokonaan alihankintana.
Tehtaillamme suoritetaan jatkuvasti erilaisia huolto-, kunnossapito- ja kehitystöitä, jotka tehdään pääosin oman henkilöstömme voimin. Erikoisosaamista vaativiin tehtäviin hyödynnetään alihankkijoita.

Raaka-aineita maailmalta
Kasvatamme kotimaassa noin 45–70 % kuluttamastamme sokerista, joten emme ole täysin sokeriomavaraisia. Kansainvälinen raaka-ainehankinta varmistaa, että pystymme vastaamaan kotimaisen kysynnän tarpeisiin ja tuottamaan korkealaatuisia sokerituotteita ympäri vuoden.
Porkkalan tehtaallamme on oma syväsatama, jonka kautta saamme laivoilla raaka-aineita konsernimme sisältä ja myös muista maista. Esimerkiksi ruokoraakasokerista saatava melassi, jota emme saa kotimaasta, on välttämätön raaka-aine siirappien valmistuksessa.

Teollisuusasiakkaamme
Noin 75 % tuottamastamme sokerista myydään teollisuusasiakkaillemme. Valikoimamme kattaa yli 200 erilaista tuotetta pakkausvaihtoehtoineen. Sokeri on välttämätön raaka-aine monille teollisuudenaloille, sillä sokeria käytetään niin elintarvike- kuin lääketeollisuudessa.
Toimintamme vaikuttaa laajasti lukuisiin toimitus- ja tuotantoketjuihin. Valmistamme Joutsenlippu-merkittyjä sokereita, mikä mahdollistaa myös monien Joutsenlippu-merkittyjen elintarvikkeiden saatavuuden kuluttajille. Tarjoamme asiakkaille pitkäaikaista ja luotettavaa kumppanuutta.

Suomalaisten suosikki
Sokeriamme myydään kuluttajille Dansukker-tuotemerkillä, joka on sokerituotteiden johtava kuluttajabrändi Pohjoismaissa ja Baltiassa. Suomalaiset käyttävät Tilastokeskuksen mukaan 23 kiloa sokeria vuodessa. Suomen Dansukker-valikoimassa on yli 30 erilaista sokeri- ja siirappituotetta, joista valtaosa valmistetaan meillä.
Suomalainen Taloussokeri ja Hillosokeri ovat täysin kotimaisia, suomalaisesta sokerijuurikkaasta valmistettuja tuotteita, jotka kantavat perinteikästä Suomen Sokeri Oy:n logoamme Dansukker-logon ohella. Näiden lisäksi meillä valmistetaan muun muassa perinteikkäät Sirkku- ja Pulmu-palasokerit, Tumma Siirappi, hyytelösokerit sekä Rapea raesokeri. Tuotteidemme vahvuuksia ovat tuttuus, saatavuus ja luotettavuus.
