Palasokerin läpimurto

100 tarinaa Suomen Sokerista, osa 10: Palasokerin läpimurto

Toppasokerien rinnalla valmistettiin palasokeria jo Suomen Sokerin alkuajoista lähtien. Varsinaisen läpimurtonsa palasokeri koki 1920-luvun alkupuolella. Vuonna 1924 palasokeri muodosti jo kaksi kolmasosaa Töölön sokeritehtaan tuotannosta.

1930-luvulla palasokerin tuotanto ylitti kokonaisuudessaan kekosokerin tuotannon, mikä herätti kysymyksen palasokerin järkevimmästä ja taloudellisimmasta toimituksesta kuluttajille. Palasokeria oli tähän asti toimitettu kauppoihin 5 – 50 kiloisissa paperilla vuoratuissa puulaatikoissa, joista se punnittiin ja myytiin kuluttajalle irtopussissa. Palasokerilaatikoiden naulaus, paperilla vuoraaminen, täyttö ja sulkeminen olivat käsityötä, mikä vaati runsaasti työvoimaa.

Ensimmäinen automaattinen palasokerin pakkauskone saatiin Kotkan tehtaalle vuonna 1934. Valmiiksi pakattu sokeri pääsi markkinoille vuonna 1935. Tätä sokeria mainostettiin ytimekkäästi iskulauseella ”käsin koskematta.”

Palasokeria on myyty perinteikkäällä Sirkku-nimellä jo vuodesta 1928 asti. Sirkku onkin vanhin tuotteemme, jota edelleen myydään samalla nimellä. Kova ja hitaasti kahviin liukeneva Sirkku on valloittanut suomalaisten sydämet  - eikä ainoastaan suomalaisten. Sirkku on suosittua myös Lähi-idän maissa, joissa on vahva teekulttuuri. Näissä maissa suositaan erityisesti hitaasti sulavaa palasokeria, ja tähän tarpeeseen Sirkkumme soveltuu. Sirkkua myydän myös näissä maissa tutulla suomalaisella nimellä.