Viimeinen sokeritoppa valmistui Vaasan tehtaalla 61 vuotta sitten

Pohjois-Euroopan viimeinen sokeritoppa valmistui Vaasan tehtaalla 31.5.1957. Keko eli toppa oli sokerin alkuperäinen muoto, jota oli valmistettu satoja vuosia. Toppa valmistettiin kaatamalla tyhjiökeittimistä kuuma sokerimassa kekosokerimuottiin, jonka jälkeen sokeri kuivattiin. Kuivauksen jälkeen keot irrotettiin muoteista ja niiden pohjat sorvattiin tasaisiksi. Sitten valmis toppa käärittiin tehtaan tarralla varustettuun paperiin ja toimitettiin kauppaan myytäväksi. 

Sokeritoppien valmistus oli hidasta tuotantoa, joka vaati runsaasti käsityötä. 

Vaasan tehtaan sokeritoppaetiketti

Vaasan tehtaan työntekijä Alfred Ståhl kuvattuna vuonna 1968 sitomassa viimeisiä muistoina säilytettäviä toppia Vaasan tehtaalla.