Uusi Porkkalan tehdas avasi ovet maailmalle

Porkkalan tehtaan valmistuttua vuonna 1965 alkoi Suomen Sokerin vienti vilkastua. Tehostunut ja automatisoitunut tuotanto, suuremmat varastointimahdollisuudet sekä tehtaan erinomainen sijainti syväsataman vieressä mahdollistivat kilpailun Euroopan kireillä sokerimarkkinoilla. Vienti käynnistyi vauhdikkaasti, ja jo heti Porkkalan tehtaan kolmantena toimintavuotena vienti ylitti 25 prosenttia kokonaismyynnistä. 

Sokeria vietiin Suomesta aluksi Norjaan ja Ruotsiin, ja pikkuhiljaa vienti laajeni Sveitsiin, Islantiin, Algeriaan ja Liberiaan. 70-80-luvulla sokeria alettiin viedä vielä kauemmas, aina Lähi-Itään ja Kanadaan saakka. Ensimmäinen viennin ennätysvuosi on vanhojen henkilöstölehtien mukaan ollut vuosi 1972, jolloin vientiin tuotettiin yli 81 miljoonaa kiloa sokeria ja sokerituotteita vietiin yli kahteentoista maahan. 

Seuraavaksi ennätys rikottiin kymmenen vuotta myöhemmin, kun vienti ylitti 86 miljoonaa kiloa. Tuolloin sokeria vietiin selkeästi eniten Algeriaan, hyvänä kakkosena oli Norja ja kolmantena Neuvostoliitto. Vientiennätys johtui pääasiassa Moskovan Olympialaisten aiheuttamasta vientipiikistä Neuvostoliittoon. Osittain saattoi vaikutuksia olla edelleen myös Suomen Sokerilla valmistetun Lys Golden Syrupin voitolla norjalaisessa siirappitestissä vuonna 1980: tämä tuplasi tuotteen tuotannon Vaasan tehtaalla. 

Samat maat ovat tärkeimpiä vientimaitamme edelleen, toki Neuvostoliiton on korvannut Venäjä. Näiden lisäksi Suomessa valmistettuja sokerituotteita viedään pienempiä eriä kauemmaskin, tästä hyvänä esimerkkinä on kaikkien tuntema Sirkku Palasokerimme, jonka suosio on kiistatonta Lähi-Idässä – maailman kovin palasokeri kun sopii heidän tapaansa juoda teetä. Toinen hauska esimerkki pitkäaikaisesta vientityöstä on Kanadassa sijaitseva vankka suomalaisyhteisö, jonne toimitamme pari kertaa vuodessa muun muassa Raesokeria ja Sirkku Palasokeria.