Lapsuusmuistoja Vaasan sokeritehtaan alueelta

Parempaa paikkaa viettää lapsuuttaan kuin Suomen Sokerin tehtaan alue Vaskiluodossa ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaankaan. Tästä ovat vakuuttuneita kymmenet sokeritehtaan suojissa kasvaneet, jotka kokoontuivat heinäkuussa 2015 muistelemaan lapsuuttaan ja nuoruuttaan siellä. 

- Meillä oli täällä kaikki. Sokeritehdas tarjosi kaiken. 

Tehdas työllisti 300 vaasalaista, joista suurin osa asui tehtaan asuinnoissa sen kupeessa. Tehtaanjohtajat asuivat alueella työntekijöiden joukossa ja saunoivat samassa saunassa heidän kanssaan. 

- Täällä oli sata perhettä, joista monissa oli useita lapsia. Lapsia oli varmaankin kolmisensataa, alueella kasvaneet kertovat. 

Kavereista ei ollut pulaa, ja lapset olivat kaiket päivät ulkona. 

- Saimme tehdä mitä halusimme. Ei meitä vahdittu niin kuin nykylapsia. Kaikki hoitivat toisiaan, he jatkavat. 

Kesäpäivät asuttiin uimarannalla ja välillä käytiin lämmittelemässä saunassa. Se oli sallittua kuitenkin vain kahdesti, koska lapsia oli niin paljon, etteivät kaikki olisi muuten mahtuneet. Vahti laski saunakäyntejä. 
Viikolla sauna lämmitettiin kaksi kertaa naisille ja kaksi kertaa miehille. Saunaemäntä Sylvi piti vesipataa lämpimänä. 

Suurin osa Sokerin lapsista on syntynyt 1940– ja 1950-luvuilla. Aika ja tavat olivat toisenlaiset. 

- Täällä oli vanhanaikainen tehdaskulttuuri. Tehtaan johtaja Ignatius oli oikea patruuna. Kotona opetettiin, että Ignatiukselle piti aina sanoa päivää ja tyttöjen piti niiata. 

Tehdas huolehti työntekijöistään äärimmäisen hyvin. Tehtaalla oli lastentarha, pyhäkoulu, ruokala, palokunta, posti, pankki, uimakoulu, mattoranta, luistinrata, saunat, pesutupa ja saaressa mökkejä. Lisäksi järjestettiin esimerkiksi jalkapallo-, jääkiekko-, keila-, pilkki-, ampuma– ja autokerhoja. 

Lapsille annettiin bussiliput koulumatkoja varten. Jouluna ja juhannuksena työntekijät saivat kymmenen kiloa sokeria. Alueella oli myös kaksi kauppaa.

Viikonloppuisin pihaan tuotiin traktorilla halkoja ja kellariin vietiin iso jääpala ruokien säilyttämistä varten, koska jääkaappeja ei ollut. 

- Työntekijöistä pidettiin niin hyvä huoli, ettei töistä oltu pois muuta kuin todella vakavan sairauden takia. Aikuiset olivat aina töissä. Lisäksi työntekijöiden lapsilla oli aina varma kesätyöpaikka. 

Lähde: Pohjalainen 5.7.2015