Viljelykonsulentti sopimusviljelijän palveluksessa

Tarjoamme sopimusviljelijöille asiantuntijapalvelua, joka on käytössä veloituksetta ympäri vuoden ja erityisesti kasvukauden ajan. Sokerijuurikasta viljelee meille 600 sopimusviljelijää, joille jokaiselle on nimetty viljelykonsulentti, joka vastaa hänen juurikasasioistaan. 

Sokerijuurikkaan toukokuusta lokakuun loppuun kestävä kasvukausi on kiireisintä aikaa viljelykonsulentin työssä. Silloin konsulentit liikkuvat pelloilla ympäri maakuntia auttamassa viljelijöitä erilaisissa kasvukauden haasteissa. Kasvukauden ulkopuolella konsulentin tärkein työ on viljelysopimusten tekeminen. Sopimuksia uusitaan nykyisten viljelijöiden kanssa, mutta merkittävä osa työtä on myös uusien sopimusviljelijöiden hankinta. Tätä työtä tehdään esimerkiksi infotilaisuuksissa ja messuilla, joissa sokerijuurikasta esitellään viljelystä kiinnostuneille. 

Neuvonnan ja sopimushankinnan lisäksi konsulenttien työhön kuuluu myös paljon muuta viljelyttämistä tukevaa työtä. He tekevät esimerkiksi koenostoja satotason arviointia varten, toimivat mukana tutkimushankkeissa, suunnittelevat sokerijuurikkaan kuljetuksia ja hoitavat viljelijäviestintää eri kanavien kautta.

Viljelykonsulenttien työllä on pitkä historia. Jokaisella juurikassokeritehtaalla on aina ollut omat konsulenttinsa. Myös hieman vanhahtavan kuuloinen ammattinimike on peräisin sokerijuurikkaan viljelyn historian alkuajoilta. Ennen vanhaan konsulentteja oli paljon ja konsulenttialueet olivat hyvin pieniä. Viljelykonsulentit saattoivat kulkea jopa polkupyörillä juurikaspellolta toiselle. Aamuisin oli tunnin soittoaika, jonka aikana konsulentit olivat tavoitettavissa toimistollaan. Viljelijöille annetuissa ohjeissa oli tarkasti mainittu, että oma asia pitää esittää lyhyesti, jotta muutkin ehtivät soittaa konsulentille varatun ajan puitteissa. 

Tällä hetkellä viljelykonsulentteja on neljä. Viljelijä voi soittaa konsulentille ja pyytää apua tai mielipidettä ajankohtaiseen haasteeseen, esimerkiksi kasvinsuojeluun liittyvien päätösten tekemiseen. Konsulentti voi myös tulla tutkailemaan tilannetta pellolla. Yhteydenpitoa hoidetaan paljolti puhelimitse, ja sen lisäksi viljelijä voi vaikkapa napata kuvan kasvustossa havaitsemastaan ilmiöstä ja lähettää sen konsulentille älypuhelimen avulla. Peltokäynnit ovat silti yhä se tärkein osa viljelykonsulentin työtä, mutta nykyaikaiset viestintävälineet ovat mahdollistaneet entistä tehokkaamman yhteydenpidon viljelijän kanssa. 

Kuvassa vuoden 2018 juurikasisäntä Ilkka Ritamäki ja viljelykonsulentti Fanni Heinonen juurikasisännän pellolla Forssassa.