Päivä kesätyöntekijän kanssa kidekentällä

Aalto yliopistossa kemiaa opiskeleva Aleksanteri Aarni oli ensimmäistä kertaa kesätyöntekijänä Suomen Sokerilla tänä kesänä. Hän työskenteli noin kolmen kuukauden ajan kidesokerintuotannon kenttähenkilönä. Työ on kolmivuorotyötä, eli kesään mahtui sekä aamu-, ilta- että yövuoroja. 

Kidekenttähenkilö toimii prosessinohjaajan työparina. Ohjaaja valvoo ja ohjaa tuotantoprosessia keskusvalvomossa automaatiojärjestelmän avulla, ja kenttähenkilö tekee työt, jotka pitää käydä tekemässä laitteiden luona. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi metalli-ilmaisimien toiminnan tarkistus ja raportointi, erilaisten käsiventtiliien avaaminen ja sulkeminen sekä laitteiden ulkopuolinen tarkkailu ja puhtaanapito. Lisäksi kenttähenkilö ottaa näytteitä valmistusprosessin eri vaiheista ja toimittaa ne laboratorioon analysoitavaksi. Jos prosessinohjaaja huomaa operointijärjestelmän hälytysnäytöltä jonkin vian tai ongelman tuotannossa, kenttähenkilö lähtee paikan päälle selvittelemään asiaa. Jos kyseessä on esimerkiksi sähköinen laitevika, kutsutaan paikalle sähkö-/automaatio-osaston ammattilainen tutkimaan vikaa.  

Jutuntekopäivänä Aleksanterin työvuoro alkaa 6.45. Sokerin tuotantoprosessi ei ole tällä viikolla käynnissä, joten luvassa on vuorovastaavan ohjeistamia seisakkiviikon hommia. Ensimmäisenä Aleksanteri lähtee työparinsa kanssa valmistelemaan sokerin esipuhdistuksen sekoittimen käyttökuntoon. Seisakkiviikoilla kidetuotannon kaksi kesätyöntekijää ovat työskennelleet pääasiassa pareittain, ja edellisenä päivänä he ovat pesseet sekoittimen, joka nyt viimeistellään käyttökuntoon.

Aleksanteri on viihtynyt Suomen Sokerilla hyvin, sillä hän pitää itsenäisestä työstä ja hyvästä työporukasta. 

-    Täällä on mahtava ilmapiiri sekä työkavereiden että esimiesten kesken. Työhön perehdytettiin hyvin ja opin perushommat aika nopeasti. Vaihtelevan työn takia päivät ovat menneet nopeasti, Aleksanteri kertoo. 

Kidekenttähenkilön työpäivät ovat tänä kesänä olleet kovin vaihtelevia, sillä poikkeuksellisesti kesä on sisältänyt useamman seisakkiviikon, jolloin tuotanto ei ole käynnissä. Tuotantoviikolla työtä on enemmän, mutta se on ruutiininomaisempaa kuin seisakkiviikolla. Tuotantoviikot ovat Aleksanterin mielestä olleet työn puolesta kiinnostavampia. 

Aleksanteri opiskelee ylempää korkeakoulututkintoa ja tulevaisuudessa hänen työnsä tulee olemaan varmasti kovin erilaista kuin kesätyössä kidekenttähenkilönä. Hän pitää silti kesätyötä hyvänä alkuna työuralleen ja hän tulisi mielellään myös seuraavana kesänä Suomen Sokerille. 

-    Tulen aivan varmasti uudestaan, jos vain pääsen. Ei minulla ole vielä kiire oman alan hommiin, ja tästä kokemuksesta on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa. On kiva nähdä, miten homma toimii kentällä, niin oppii käytännön työstä paljon, Aleksanteri sanoo. 
Suomen Sokeria hän suosittelisi kesätyöpaikkana kaikille, jotka tykkäävät vaihtelevasta ja monipuolisesta työstä. 

Heinäkuisen työpäivän aikana Aleksanteri ehti muun muassa selvitellä, miksi pumppu ei lähde toimimaan tuotantoa käynnistellessä, käydä ottamassa näytteitä laboratorioon analysoitavaksi sekä putsata ja vaihtaa pölynpoistosuotimia. Helteinen päivä on hikinen myös sisällä, sillä paikoitellen lämpötila tuotantotiloissa nousee korkeaksi. Työnantaja on huolehtinut siitä, että työntekijät juovat kivennäisvettä tauollaan monta kertaa päivässä. 

Viimeisimpänä hommana Aleksanteri käy tamppaamassa siiloseulaverkot eli puhdistamassa ne mahdollisista päivän aikana kertyneistä tukoksista. Se kuuluu kenttähenkilön töihin aina jokaisen vuoron päätteeksi tai erikseen sovittuna ajankohtana. Aamuvuoro vaihtuu iltavuoroksi klo 15, jolloin kesätyöntekijän päivä on pulkassa.