Tikkutollosta Marjasopottiin, Elsuupasta Uunijussiin

Suomen Sokeri järjesti vuoden 1978 loka-marraskuussa suomalaisen jälkiruokaperinteen keräyskilpailun. Kilpailun tarkoituksena oli koota talteen osittain jo katoamassa ollutta suomalaista ruokaperinnettä, ja sokerin tuottajaa kiinnosti tietenkin erityisesti jälkiruokaperinteet. 

Kilpailuun saatiin runsaasti vastauksia ja ansioituneimmat jälkiruokaperinteen kerääjät toimittivat Suomen Sokerin palkintoraadille useita liuskoja perinteikkäiden jälkiruokien ohjeita. Ja mikä arvokkainta, vastauksia saatiin ympäri Suomea, joten kilpailussa saatiin kattava käsitys eri alueiden perinteistä. Vastaukset toimitettiin säilytettäväksi hotelli- ja ravintolamuseoon. 

Kuvassa kolme kilpailuun tullutta ohjetta, jotka on julkaistu Sokeri Pohjalla lehdessä 1/1979. Muistatko sinä näitä jälkiruokia eli päällysruokia?