Safety first

Safety first on ollut iskulauseena koko Nordzucker-konsernissa jo usean vuoden ajan. Se tarkoittaa, että henkilöstön turvallisuus on kaikessa tekemisessä etusijalla. Ennen työn aloittamista on aina pohdittava tarkkaan, mitä on tekemässä, mitä vaaroja työssä voi olla ja miten työn voi tehdä turvallisesti. 

Tehdasympäristössä työskentelyyn kuuluu paljon fyysistä työtä: laitteiden korjaamista, kuormien siirtämistä, kuumien pintojen lähellä työskentelyä ynnä muuta. Tämä aiheuttaa myös paljon riskejä, siksi turvallisten työtapojen edistämisellä on Suomen Sokerilla pitkät perinteet. Vanhin arkistoistamme löytyvä työturvallisuusopas on vuodelta 1955. 

”Ohjeitten noudattaminen ei voine olla vastenmielistä, vaikkakin ne toisinaan sisältäisivätkin määrättyä pakkoa. Niiden tarkoituksena on vain helpottaa jokaista palveluksessa olevaa suojaamaan itsensä työn vaaroilta, joita ei voi väheksyä”. Näin kirjoitettiin vuoden 1955 oppaan johdannossa.  



Vuoden 1955 opas sisältää toki ajalle tyypillisiä hieman hullunkurisiakin ohjeita, mutta silti on hämmästyttävää huomata, miten samankaltaisia ne ovat edelleen. Kuten nykyäänkin, ohjeissa keskitytään ennakointiin: varmista, että voit suorittaa työsi turvallisesti. 

Vaikka ohjeita ja oppaita on ollut jo ainakin yli 60 vuotta, tapaturmia on sattunut ja valitettavasti niitä sattuu edelleen. Pääosin tapaturmat ovat aina olleet venähdyksiä, haavoja ja puristuksia. Viime vuosien aikana tapaturmat ovat kuitenkin merkittävästi vähentyneet: vielä 80-luvulla sattui 352 tapaturmaa, 90-luvulla 242 ja 2000-luvulla 149. Tämän jälkeen työturvallisuuteen alettiin toden teolla panostaa. Panostus on tuottanut tulosta, sillä 2010-luvulla tapaturmia on tähän mennessä ollut 49.
 
Osaltaan lukuihin vaikuttaa se, että henkilöstömäärä on vuosien varrella pienentynyt, mutta myös suojausta on lisätty koneisiin ja henkilösuojaimia on nyt käytössä enemmän. Tärkein syy positiiviseen kehitykseen on kuitenkin asenne. 

- Työtapaturmissa on ollut todella hienoa kehitystä ja on mukava nähdä, ett¬ä henkilöstö työskentelee aikaisempaa turvallisemmin.Tähän on vaikutt¬anut asenteiden muutokset ja työturvallisuuden ymmärtäminen omassa työssä, työsuojelupäällikkö Mira Eteläniemi kertoo.