Sokeri tuo mieleen muistot mummolasta


Suomen Sokeri kerää juhlavuoden kunniaksi suomalaisten makeimpia muistoja. Muistoja on kertynyt talteen jo huima määrä, yli 11 000! Se on makea juttu, josta olemme erittäin iloisia. 

Muistoja on monenlaisia, mutta yhtenä selkeänä teemana nousee esiin mummola: sokeri ja menneisyydestä tutut sokeripussit tuovat mieleen yhteiset hetket isovanhempien kanssa. Mummolamuistoja liittyy jokaiseen juhlavuoden retropussiimme. 

Moni on lapsena katsellut ihmeissään, kun mummo tai vaari on ryystänyt kahvia sokeripala suussaan. Näitä muistoja oli erityisen paljon, ja useasti kuvailtiin hetken koko tunnelmaa: miltä ääni kuulosti, mistä kupista kahvi juotiin, missä vaari aina istui, mihin aikaan kahvi juotiin ja mitä kahvin kanssa tarjottiin. Moni mainitsi myös hienot kristalliset sokerikot, joissa palasokeri oli pöydässä tarjolla. Ja miten näistä sokerikoista käytiin salaa varastamassa sokeripaloja, kun karkkia ei ollut. 

Mummoilla oli käytössään käteviä niksejä. Moni kertoi, miten mummon kanssa paistettiin munkkeja oikein talkootyönä. Pienet lapset halusivat tietenkin osallistua, mutta kuuman rasvan kanssa eivät lapset saaneet leikkiä. Niinpä lapsen hommaa oli hoitaa munkin sokerointi. Munkit pudotettiin tyhjään sokeripussiin, jonka pohjalla oli hieman sokeria, ja ravisteltiin. Munkki sai pintaansa ihanan sokerisen kuorrutuksen. Isoäidit jopa säilyttivät tyhjiä sokeripusseja tähän tarkoitukseen. 

Monen muistonsa jakaneen mummo oli säilyttänyt vanhoja sokeripusseja myös toiseen tarkoitukseen: niihin laitettiin eväsleivät. Paperinen sokeripussi kun oli kestävää laatua. 

Eniten sokerisia mummolamuistoja liittyy kesään. Tuoreet marjat, niiden päälle maitoa ja tietysti sokeria. Mummolassa sokeripussi oli pöydässä, ja siitä lusikoitiin sokeri marjojen päälle. Mummolan hella kuumeni kesäaikaan hillonteossa, ja valmista hilloa nautittiin mummon paistamien lettujen kera. Sokeripussi pääsi paraatipaikalle keittiössä myös silloin, kun mummo säilöi marjoja talven varalle. 

Mummoilla on ollut hallussaan myös keinot, joilla lapset saatiin syömään vihanneksia. Moni muistaa, miten tomaatin päälle ripoteltiin sokeria, jotta sen kirpeä maku peittyy. Toisilla tomaatti muistui mieleen mummolan herkkuna, melkein kuin karkkina, kun sitä sai haukata ja haukkaamisen jälkeen dipata sokeriin ja pistää taas suuhun. 

Lämmin kiitos kaikille makean muistonsa jo jakeneille! Muistoja kerätään edelleen osoitteessa suomensokeri.fi. Muiston saa jättää samalla, kun äänestää omaa suosikkiaan juhlavuoden retropusseistamme. Äänestäneiden kesken arvomme Sokerityttö-mukeja.