Juurikkaasta kiteeksi 12 tunnissa

Sokerijuurikasta on viljelty Euroopassa jo yli 200 vuotta, ja Suomessakin yhtäjaksoisesti jo sata vuotta. Mutta miten pellosta nostetusta juurikkaasta oikein saadaan sokeria?

Suomen ainoa juurikassokeritehdas sijaitsee Säkylässä. Sokerijuurikkaan matka kiteeksi alkaa siitä, kun juurikaslastit tuodaan tehtaan porttien sisään. Ensin juurikkaasta pestään multa pois. Sen jälkeen juurikkaat leikataan suikaleiksi, jotka muistuttavat ulkomuodoltaan hieman ranskanperunoita. Leikkaus tehdään, koska sokeri on helpompi erottaa leikkeistä kuin kokonaisista juurikkaista. 

Sokeri uutetaan juurikasleikkeestä kuumalla vedellä. Uutettu leikemassa puristetaan, jolloin jäljelle jää rehujakeena hyödynnettävä leikemassa. Sokerimehusta suodatetaan pois epäpuhtauksia ja mehu väkevöidään haihduttamalla siitä vettä. 

Kun sokeriliuoksesta haihdutetaan riittävästi vettä ja mehuun sekoitetaan tomusokeria, alkaa tomuhiukkasen ympärille kasvaa sokerikide. Kiteen kokoa voidaan säädellä kiteytysaikaa muuttamalla. Sokerimassasta lingotaan erilleen sokerikiteet ja neste, jota prosessin loppuvaiheessa kutsutaan melassiksi. Melassi käytetetään joko kotieläinten rehuksi tai hiivan valmistukseen. 

Viimeinen sokerinvalmistuksen vaihe on kuivaus. Lingotut kosteat sokerikiteet kuivataan ja varastoidaan siiloon. 

Kaikkeen tähän kuluu aikaa noin 12 tuntia.