Miksi sokeri on valkoista?

Kun sokeria puhdistetaan, sokeriliuoksesta suodatetaan pois epäpuhtaudet ennen kiteytystä. Yleinen harhakäsitys on, että sokeri valkaistaan, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Itse asiassa sokeri ei edes ole valkoista, vaan se vain näyttää valkoiselta kuten lumikin. 

Tuotannonsuunnittelijamme Simo Kurula on lähes valmis kemiantekniikan diplomi-insinööri ja selventää tätä yleistä luuloa näin: 

Se, mitä me käsitämme sokerina, on sakkaroosia eli pöytäsokeria. Se on disakkaridi eli kahdesta monosakkaridista muodostuva molekyyli. Kiteytyessään sakkaroosimolekyylit asettuvat säännölliseen muodostelmaan eli muodostavat kidehilan. Yksittäinen sokerikide on siis muodostelma isosta määrästä sakkaroosimolekyylejä ja on täysin läpinäkyvä ja väritön. 

Valkoinen valo sisältää kaikkia näkyviä säteilytaajuuksia yhtä paljon. Luonnonvalo siis sisältää kaikki luonnolliset värit. Kun valkoinen luonnonvalo osuu joukkoon kiteitä, valo taittuu usean kiteen kautta ja palautuu katsojan silmään täsmälleen muuttumattomana eli valkoisena. Tätä kutsutaan kokonaisheijastukseksi. Kokonaisheijastuksen ansiosta kaikille sokerin käyttäjille tuttu Dansukker Taloussokeri saa siis kauniin valkoisen värinsä.