Maailman kovin palasokeri valmistetaan Kantvikissa

Suomen Sokerin valmistama Dansukker Sirkku Palasokeri on maailman kovin palasokeri, ja on siksi suosittu ulkomaita myöten. Tuote on peräisin 1920-luvun lopulta, jolloin se valmistettiin sahaamalla sokeritopasta. Vuodesta 1939 lähtien Sirkku on valmistettu Höweler-puristesokerikoneella. 

Sirkun valmistukseen käytetään tavallista taloussokerikidettä, joka annostellaan sekoittajaan kuivana kiteenä. Sokerista sekoitetaan kostea massa lisäämällä joukkoon vettä ja höyryä. Massa siirtyy sekoittajasta puristinpöydälle, jossa se puristetaan puikoksi. Sitten puikot menevät kahdeksaksi tunniksi uuniin kovettumaan. Ensimmäiset neljä tuntia kosteat puikot ovat uunin yläosassa kuivumassa, sitten ne siirretään neljäksi tunniksi uunin alatasolle jäähtymään. Uunista puikot siirtyvät hakkurille, jossa ne hakataan paloiksi. 

Jos olet joskus miettinyt, miksi kaikki Sirkku-palat eivät ole paketissa aina samankokoisia, se johtuu valmistusmenetelmästä. Maailmalla useimmat palasokerit valmistetaan muoteissa, mutta me käytämme jo lähes 80 vuotta vanhaa valmistusmenetelmää, jossa koviksi puikoiksi puristettu sokeri lyödään hakkuriin, eikä puikko välttämättä aina lohkea täsmällisesti samasta kohdasta. Tämä antaa palasokerillemme sen ominaisen, käsin tehdyltä vaikuttavan muodon, johon suomalaiset ovat kautta vuosien tottuneet.  

Sirkku säilyttää suosionsa vuodesta toiseen juuri kovuutensa ansiosta: missään muualla ei valmisteta yhtä kovaa palasokeria. Valmistamme Sirkkua myös vientiin ja Sirkku Palasokeri onkin tuttu näky kaupan hyllyllä esimerkiksi Lähi-Idässä. Tuote myydään sielläkin Sirkku-nimellä, joka on teestä nauttivalle kansalle laadun tae. Sirkkua viedään myös muun muassa Amerikkaan, ja Kanadassa sillä on vankka kannatus suomalaisyhteisön keskuudessa. 

Dansukker Sirkku Palasokeri valmistetaan Suomen Sokerin Porkkalan tehtaalla Kantvikissa. Sirkkua valmistettiin viime vuonna noin kaksi miljoonaa kiloa.