Makeessa kesäduunissa Suomen Sokerin pakkaamossa

Eira Aalto on Suomen Sokerilla kesätöissä jo kolmatta kesää. Hän työskentelee pakkaamossa vähittäistuotteiden pakkaajana eli pakkaa siis kauppojen hyllyiltä tuttuja sokerituotteita. Vähittäistuotteiden puolella työtä tehdään pääosin viitenä päivänä viikossa kahdessa vuorossa. Pääasiassa Eiralla on ollut tänä kesänä päivävuoroa ja viikonloput ovat tänä kesänä olleet vapaat.  

Päivä alkaa 6.45 aamupalaverilla, jossa käydään läpi päivän työt. Eira jatkaa 1-Bosch-koneella, jossa hän työskenteli myös edellisenä päivänä. 1-Bosch-koneella pakataan kilon sokeripusseja myymälavalle.

-    Aika usein työskentelemme samalla koneella koko viikon, mikä onkin ihan hyvä, koska silloin aina tietää, mitä koneella on edellisenä päivän tapahtunut, Eira kertoo. 

Vuoron alussa katsotaan aina, että pussien liimaus ja pakkauskoneen metallinilmaisimet toimivat, ja että sokeri on oikeaa laatua. Eira nappaakin koneen käynnistämisen jälkeen ensimmäiset kahdeksan pussia pois hihnalta, avaa pussit ja kaataa pussin sisällön muovikaukaloon. 

-    Katson silmämääräisesti, ettei sokerissa ole roskia ja että sen väri on oikea, sitten tarkistan vielä pussien liimauksen, Eira kertoo. 

Kaikki on kunnossa ja pakkaus voi alkaa. Kone nakuttelee noin 130 pussia minuutissa eli jos kaikki menee hyvin, tunnin aikana syntyy 24 myymälälavaa. Keskimäärin vuorossa on tavoitteena valmistaa noin 36 000 kilon pussia. Tavoitteeseen on Eiran mukaan helppo päästä, jos koneet toimivat hyvin, mutta pienetkin katkot hidastavat vuorotuotantoa, koska koneen pakkausvauhti on niin huima. 

-    Usein katson edellisen vuoron tuotantomäärän ja asetan siitä itselleni tavoitteen omalle vuorolleni. Olen monta kertaa päässyt lähelle, mutta ei se kuitenkaan harmita, jos tavoitteesta jää. Koneet ovat arvaamattomia eikä kaikkeen voi itse vaikuttaa, Eira sanoo. 

Leikkimielinen oma tavoite tuo kuitenkin pienen kiinnostavan lisän työvuoroon.   

Eira on viihtynyt Suomen Sokerilla kolme kesää, koska hänen mielestään työnantaja on luotettava ja työkaverit mukavia. Hän kiittelee erityisesti sitä, että aina on saanut kysyä neuvoa ja aina on löytynyt joku, joka auttaa. 

-    Työssä on tosi paljon opittavaa ja ensimmäisen viikon jälkeen tuntui, ettei kaikkea voi millään oppia, mutta kyllä se siitä lähti. Iso apu on ollut siinä, kun työhön perehdytettiin kunnolla ja painotettiin, että kysyä saa aina, Eira sanoo. 

Lisäksi hän kiittelee sitä, että esimiehet näkyvät osaston arjessa, ja heidän kanssaan on aina helppo jutella. 

Kesän aikana Eira on päässyt työskentelemään kaikilla kuluttajatuotteiden pakkauskoneilla. Hänen suosikkinsa on Senzani, jolla pakataan palasokeria, sillä koneella on aina kaksi henkilöä ja eniten tekemistä. 

Jos kaikki sujuu mallikkaasti ja koneet toimivat, pussituskoneilla työ on pääsääntöisesti valvontaa eli pakkaaja seuraa, että kaikki sujuu. Tylsää paikalla seisomista Eiran työ ei kuitenkaan näytä olevan: aina välillä hän putsaa konetta, vaihtaa paperirullaa ja poistaa tarvittaessa pakkauslinjalta pusseja, jotka eivät ole laatuvaatimusten mukaisia. Kerran tunnissa tarkistetaan pussien liimojen pitävyys ja pussin paino. Pussikoneen lisäksi hän valvoo tietokoneruudulta seuraavan vaiheen, eli lavaajan toimintaa. Välillä myös lavoja täytyy käydä korjaamassa, jos kone asettelee pusseja vinoon. Muuten lava voi pahimmillaan sortua.  

Eira suosittelee Suomen Sokerin pakkaajan kesätyötä kaikille, jotka tykkäävät itsenäisestä työstä. 

-    Perusasiat työssä oppii aika nopeasti ja sen jälkeen työ on itsenäistä. Tässä työssä pitää olla myös vähän kiinnostunut koneista, koska usein auttaa, kun osaa itse päätellä, minkä takia kone pysähtyi, Eira sanoo. 

Hän on saanut uusia kavereita pakkaamon muista kesätyöntekijöistä. 

-    En tuntenut entuudestaan muita kesätyöntekijöitä, mutta nyt vietämme vapaa-aikaakin yhdessä, hän kertoo. 

Tänään Eira joutui odottelemaan hieman vuoron alussa, että kuumaliima oli valmista ja koneen voi käynnistää. Lisäksi laitteella sattui sähkövika viimeisen tunnin aikana, ja vaikka sen korjaamiseen meni vain viitisentoista minuuttia, se vaikutti siihen, ettei hän päässyt itse itsellensä asettamaan tavoitteeseen. Tätä ei kuitenkaan kannata harmitella, sillä vuoron tuotantomäärä ylitti reilusti vuorolle asetetun pakkaustavoitteen. 

14.40 Eira pysäyttää koneen ja lopettaa aamuvuoron. Sen jälkeen hän käy vielä pikaisesti vuoronvaihtopalaverissa, jossa hän kertoo iltavuoroon tulevalle, miten päivä meni ja miten kone toimi. Sen jälkeen kesätyöntekijän päivä on pulkassa.