Satonäkymiä 50 vuoden takaa

Sokerijuurikkaan satokausi on juuri päättynyt, kun viimeiset sokerijuurikaskuormat saapuivat Säkylän tehtaallemme eilen. Tämän vuoden faktat kasaamme pikapuoliin, mutta kurkistetaan sillä välin 50 vuoden taakse. Miltä näytti sokerijuurikkaan satonäkymät syksyllä 1968? Professori Veikko Bremer kertaa kasvukautta Sokeri Pohjalla –henkilöstölehdessämme näin: 

Sokerijuurikkaan satonäkymät ovat tätä kirjoittaessa (4.9.1968) huomattavasti kohentuneet johtuen sateista ja vuodenaikaan nähden varsin korkeista päivä- ja yölämpötiloista. Odotettavissa olevan sadon ennustamiseen littyy silti vielä epävarmuustekijöitä. Miten pitkään sääolot ja ennenkaikkea lämpötila jatkuvat nykyisellään, vaikuttaa aivan ratkaisevasti juurikkaan kasvuvauhtiin. Toinen epävarmuustekijä on juurikkaan kasvullisen alan suuruus, josta ei vielä tässä vaiheessa olla täysin selvillä. Sopimusalahan oli noin 15 400 hehtaaria, mutta ottaen huomioon pitkäksi venyneen kylvökauden, on odotettavissa, ettei kaikilla tiloilla olisi kylvetty alunperin suunniteltua sopimusalaa kokonaisuudessaan. 

Taimistojen epätasaisuus johtuen lähinnä sateisen kevään aiheuttamista muokkausvaikeuksista ja maan kuorettumisesta on mahdollisesti joillakin tehdasalueilla aiheuttanut tavallista enemmän viljelysten rikkomisia. Keskihehtaarisadoksi voitanee tässä vaiheessa veikata n. 26 - 27 tn/ha, mikä olisi vähän parempi tulos kuin edellisenä vuonna. Kokonaissatoa saattaa kertyä jopa lain edellyttämä kiintiömäärä (375 milj. kg), sillä satoarviot liikkuvat jossain 360 – 390 miljoonan kilon vaiheilla. 

Juurikkaiden sokeripitoisuus on toistaiseksi vähän korkeammalla tasolla kuin edellisenä vuonna vastaavana aikana. Keskipolarisaatio olikin viime vuonna verraten alhainen. Tuskinpa nytkään päästäneen huomattavasti normaalia korkeampaan sokeripitoisuuteen, sillä kasvustot ovat verraten aukkoisia. 

Kasvukaudelle 1968 on tunnusomaista, että lähinnä kylvöaikaeroista ja sateiden erilaisesta jakautumisesta johtuen sokerijuurikaspeltojen rehevyyserot ovat suuret. Kuvan komea juurikaspelto on Rymättylästä.