Sokerinvalmistusta yli 30 vuoden kokemuksella

Prosessiohjaaja Harri Julkusella on takanaan yli 30 vuoden ura sokerintuotannossa. Hän on ehtinyt toimia sokerin valmistusprosessissa kuudessa eri tehtävässä eli tuntee siis sokerin valmistuksen salat erinomaisesti. Mielenkiinto työntekoon ei ole vuosien saatossa laantunut, sillä prosessiohjaajan työpäivät eivät koskaan ole samanlaisia. 

Kun Harri aloitti Suomen Sokerin prosessiosastolla kidetuotannossa, työtä tehtiin kolmessa vuorossa ja jokaisessa vuorossa oli töissä yhteensä kymmenen henkeä:  kolme sokerinkeittäjää eli keittomestaria, linkooja, kaksi prosessimiestä, prosessiohjaaja, suodinmies, työnjohtaja ja vähintään yksi laitosmies. Vuoron suurin herra oli keittomestari, jonka koppiin ei nuorella prosessimiehellä ollut asiaa. Keittomestarit näkivät keittimen ikkunoista katsomalla, miten liuos valuu laseissa ja tiesivät siitä, milloin keitto on valmis. Saatettiin myös kokeilla, miten liuos venyy peukalon ja etusormen välissä ja päätellä siitä, onko liuos valmis siemennettäväksi. 

Alkuaikoina kaikissa töissä oli paljon venttiileitä väännettävänä. Suodinasemalla sokeriliuos kulkee koko ajan suotimien läpi, ja suotimia käännettiin käsin. Jos suodin meni tukkoon, se piti pestä. Siinä meni päivä nopeasti ja tuli hiki, sillä suodinasemalla oli todella lämmin

Kaikki linjakäännöt hoidettiin vielä 80-luvulla käsin. Prosessimies kävi käsin kääntämässä linjoja, että valmis sokerituote kulkee oikeaan säiliöön. Pakkaamosta saatiin lista pakattavista tuotteista, ja sen mukaan prosessimies kävi käsin säätämässä, mistä säiliöstä tuote pakkaukseen ohjautuu. 
Automaatio alkoi muuttaa työtä rajusti 80-luvun puolivälissä. Etenkin vanhemman ikäpolven keittomestareille automaatio oli kova paikka, mutta nuorempi väki näki sen myös kiinnostavana mahdollisuutena keventää aiemmin raskasta fyysistä työtä. 

Nykyään Harri toimii prosessiohjaajana ja vuorovastaavana. Työtä tehdään edelleen kolmessa vuorossa, ja tehtävänä on pääsääntöisesti ohjata prosessia valvomossa. Prosessia seurataan ja ohjataan automaatiojärjestelmän avulla. Säädöt ja venttiilien avaukset saa tehtyä suoraan tietokoneelta. Kidetuotannon työvuorossa on nykyään neljä henkilöä: prosessinohjaaja, linkooja, prosessimies ja vuorovastaava. 

Prosessiohjaaja valvoo prosessia koko ajan valvomossa. Jos ohjaaja huomaa prosessissa häiriöitä tai hälytyksiä näytöllä, niitä mietitään yhdessä vuorovastaavan ja kenttämiehen kanssa. Kenttämies ja vuorovastaava voivat lähteä selvittelemään ongelmia kentälle, mutta ohjaajan täytyy valvoa prosessia koko ajan. 

-    Vaikka olen ollut yli 30 vuotta hommissa, kyllä silti saa edelleen ratkoa prosessissa esiintyviä haasteita. Näytöllä saattaa esimerkiksi näkyä hälytyksiä, joiden syytä sitten lähdetään selvittelemään. Mielenkiinto työhön säilyy aina, koska päivät eivät koskaan ole samanlaisia, Harri kertoo.