Usein kysyttyä säilönnästä

Kesän säilöntäsesonki lisää huomattavasti Suomen Sokerin kuluttajapalveluun tulevien yhteydenottojen määrää, sillä sokeri ja säilöntä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Sokerihan on esim. hilloissa säilövä valmistusaine, rakenteen muodostaja sekä värin ja C-vitamiinin suojaaja.

Tiina Palomäki kuluttajapalvelusta kertoo usein kysyttyjen kysymysten liittyvän oikean tuotteen valintaan ja käyttöön sekä valmiiden säilykkeiden säilytykseen.

Mustaherukkahyytelöä ja muita lisäkehyytelöitä tehdään Taloussokerilla, Hillosokerilla tai Hillo-marmeladisokerilla. Nimestään huolimatta jälkiruokiin tarkoitettua Hyytelösokeria ei käytetä säilyvien hyytelöiden valmistuksessa. Toivottu hyytelöohje on nyt myös saatu mahdutettua Hillosokeripussin kylkeen. 

Usein kysytään, mikä ero on Hillosokerilla ja Hillo-marmeladisokerilla. Hillo-marmeladisokerilla valmistettu hillo on kiinteämpää ja vähäsokerisempaa kuin Hillosokerilla tehty hillo, ja se säilytetään aina jääkaapissa. Hillosokerilla tehty hillohan säilyy avaamattomana tarvittaessa myös huoneenlämmössä.

Tänä kesänä hillosokeriperheessä on uusi jäsen eli Minihillosokeri, jolla tehty hillo sisältää yli 30 % vähemmän sokeria kuin hillot yleensä. Sen tuotekehitys pohjautuu kuluttajien kysymykseen, voiko Hillosokeria käyttää vähemmän kuin ohjeessa on mainittu. Tätä emme ole suositelleet, sillä hillon rakenne ja säilyvyys saattavat kärsiä. ”Odotan kiinnostuneena, millaista palautetta saamme uudesta Minihillosokerista”, Tiina sanoo.   

Jo 30 vuotta markkinoilla olleen Hillosokerin käyttö on helppoa aloittelevallekin säilöjälle, kun kiinnittää huomiota riittävään keittoaikaan, ettei hillo jää löysäksi. Keittoaika lasketaan siitä, kun seos alkaa kuplia eli kiehua kevyesti kattilassa. Kannattaa myös noudattaa pakkauksen perusohjetta, sillä   kaksinkertaistetun määrän keittoaika ei enää pidä paikkaansa.

Vanhentunutta Hillosokeria ei kannata käyttää säilönnässä, sillä pektiini ja säilöntäaine menettävät tehonsa vanhetessaan.  Parasta ennen -päiväyksen jälkeen Hillosokeria voi kuitenkin käyttää esim. marjapiirakoiden täytteisiin ja kiisselien ja muiden marjaruokien makeuttamiseen.

Hillosokeri vaatii keittämisen, joten sitä ei voi käyttää tuoremarjasurvoksiin tai pakastettaviin marjoihin. Mansikoiden pakastuksessa Siro erikoishieno sokeri on hyvä vaihtoehto Taloussokerin rinnalla. Hillojen pakastuksestakin kysytään usein, ja pektiini kyllä kestää pakastamisen, mutta vielä parempi on tehdä hilloa talven mittaan pienissä erissä pakastemarjoista.



Tiina Palomäki Suomen Sokerin kuluttajapalvelusta tekee innokkaasti hilloja läpi vuoden sekä itselle että lahjaksi. Suosikkimakuja ovat vadelma-punaherukka, karviais-banaani, sitruunamehulla terävöitetty nektariini sekä punaisia puutarhamarjoja yhdistävä sekamarjahillo. Tähtianis ja vanilja maustavat usein hilloja. Kuva: JH Kuva Ky/Jari Hindström