Kesäduunista vakkariksi

Tuotannonsuunnittelija Simo Kurulan tarina on melko tavallinen sokerilaisen tarina: hän tuli kesätyöhön, viihtyi ja jäi. Simo on työskennellyt tuotannonsuunnittelijana nyt noin puolitoista vuotta. Sitä ennen hän vietti kolme kesää makeessa kesäduunissa. 

Simon Sokeri-ura alkoi vähittäistuotteiden pakkaajana. Hän otti keväällä 2014 itse yhteyttä pakkaamon työnjohtajaan ja kyseli mahdollisuutta kesätyöhön. Paikka oli avoinna, ja huhtikuussa Simo aloitti kesätyön pakkaajana. 

- Muistan, kun sain heti ensimmäisenä päivänä työvaatteet, joissa luki rinnassa oma nimeni Sokerin logon alla. Tuli heti sellainen fiilis, että kuulun porukkaan, Simo kertoo. 

Hän viihtyi pakkaamossa alusta asti todella hyvin. Osastolla on hyvä porukka, ja hänet otettiin hyvin vastaan. Perehdytys työhön kesti kaksi viikkoa, ja sen jälkeen töitä sai tehdä itsenäisesti. Kesätyöntekijät tekevät samoja töitä kuin vakituisetkin. 

- Ensimmäisestä kesästä on jäänyt mieleen ensimmäinen vuoro, jossa olin yksin sokerin pussituskoneella. Kone toimi kuin unelma, täysin häiriöttä koko vuoron ajan. Pakkasin 60 000 kiloa sokeria vuoron aikana ja vuoron päätteeksi kysyin, oliko määrä ok. Työkaverit naureskelivat, ettei tuollaista määrää juuri koskaan saa pakattua vuorossa. Enkä sen jälkeen saanut kertaakaan minäkään, Simo sanoo. 

Keskimäärin sokeria pakataan pussikoneilla noin 36 000 kiloa vuorossa. Ensimmäisen itsenäisen työpäivän pakkausvauhti oli siis todellakin hyvä. 

Simo jäi kesän jälkeen työskentelemään tarvittaessa töihin kutsuttavana työntekijänä pakkaamoon koko vuoden ajaksi. Vuoden 2015 kesän hän vietti jälleen pakkaamossa, ja kesän jälkeen jatkui satunnainen tuntityö. 

Kun tuli vuoden 2016 kesätyön aika, Simo kyseli mahdollisuutta vaihtaa prosessiosastolle. Prosessiosaston työ vastasi enemmän hänen omaa opiskelualaansa. Molempien osastojen esimiehet suhtautuivat pyyntöön myönteisesti, ja vuonna 2016 Simo oli kesätöissä prosessiosastolla kidetuotannon kenttähenkilönä. 

- Työ prosessiosastolla on aivan erilaista kuin pakkaamossa. Koko osasto on jo ympäristöltäänkin huikea, joten kokemus oli opintojakin ajatellen erittäin loistava, Simo sanoo. 

Kesän jälkeen Simo jatkoi tuntityöläisenä sekä prosessi- että pakkaamo-osastoilla. 

Joulukuussa 2016 Suomen Sokerilla avautui vakituinen tuotannonsuunnittelijan tehtävä. Paikka haluttiin täyttää ensisijaisesti sisäisellä haulla, ja Simolle vihjattiin, että hänen kannattaisi laittaa hakemus. Tammikuun alussa 2017 Simo sai kuulla, että hänet oli valittu tehtävään. 

- Työsopimusta allekirjoitettaessa sovittiin, että koulu on suoritettava loppuun.  
Simo on viittä vaille valmis kemiantekniikan diplomi-insinööri. Häneltä puuttuu vielä muutamia opintopisteitä sekä diplomityön kirjoitus, mutta hän on vakuuttunut, että saa tutkinnon valmiiksi määräajassa. 

Sivuaineena Simo on opiskellut tuotantotaloutta, joten tuotannonsuunnittelijan työ on ollut hänelle luontevaa omaksua. Työhön oli myös helppo päästä sisään, sillä hän tunsi kesätöiden kautta suurimman osan läheisimmistä kollegoistaan. 

- Työ on ollut mieluisaa ja olen saanut kehittää paljon omaa työtäni. Olen myös pystynyt yhdistämään työtä opiskeluun, sain esimerkiksi yhden kurssin täytettyä sillä, kun kehitin uuden työkalun tuotannon suunnitteluun, Simo kertoo. 

Simon työhön tuotannonsuunnittelijana kuuluu Porkkalan tehtaan pakkaamon koko tuotannon suunnittelu. Hän laatii myyntiennusteen mukaan viikottaisen suunnitelman siitä, mitä kullakin koneella pakataan ja kuinka paljon.